PR správa

Ako investovať v turbulentných časoch

24.6.2022 03:00

Investovanie nikdy nebolo jednoduché. Bez ohľadu na to, aká je doba, treba rátať s istým rizikom. O tom, či je investovanie úspešné však nerozhoduje len stupeň rizika, ale takisto aj samotná výnosnosť. Ak má byť investovanie efektívne je dôležité nájsť rovnováhu medzi stupňom rizika, ktoré sme ochotní podstúpiť a už spomínanou výnosnosťou. Netreba však podceňovať správne načasovanie. Z uvedeného vyplýva, že investovanie je hotová veda. A je to naozaj tak!

Ako investovať v turbulentných časoch
FinFin

Čo v prípade, ak sa investovaniu všeobecne nedarí a akcie systematicky prepadávajú? Ako a kam investovať v turbulentných časoch?

Posledné obdobie zažívame najväčší prepad akciových trhov od finančnej krízy v roku 2008. Hodnota amerického indexu S&P 500 sa zo svojho vrcholu v spomínanom období znížila o zhruba pätinu. O tomto poklese svedčí aj svetová ekonomika, ktorá upriamuje pozornosť na  výrazné hospodárske spomalenie až recesiu. Všetko nasvedčuje tomu, že súčasný ekonomický cyklus je na konci svojho rastu.

Doba naozaj nie je jednoduchá. Po ekonomicky náročnom covidovom období prišlo ešte náročnejšie, vojnové. Podľa finančného portálu www.finfin.sk môžeme očakávať ďalší pokles na trhoch.. 

Ako investovať do akcií

Mnohí investori dnes využívajú priamu cestu namiesto investovania do podielových fondov. Aj tu však platí, že je viacero možností ako a kam investovať.

Akcie sú jedným z najvyužívanejších nástrojov investovania a to najmä vďaka výške zhodnotenia a rozmanitosti, ktorú so sebou prinášajú. Z pohľadu zhodnotenia sú akcie dobrou investíciou. Je však dôležité brať do úvahy stupeň rizika, ktoré so sebou nesú. Hlavne si prichádzajúcim náročným obdobím.

Mnohí skúsení investori investujú priamo do akcií namiesto investovania prostredníctvom podielových fondov. Vtedy je dôležité držať sa svojej stratégie alokácie aktív a v nestabilných podmienkach akciového trhu, pravidelne vyvažovať svoje portfólio.

Nákup akcií sprostredkuje broker,, ktorí v celom procese figuruje ako silný partner. Práve ten uskutočňuje transakcie. Založenie účtu trvá pár minút, no je potrebné pripraviť si doklady totožnosti a bankový výpis na overenie totožnosti.

Vzhľadom na to, že na trhu je mnoho brokerov, treba výberu vhodného venovať pozornosť. Ak si však zvolíte niektorého z nižšie uvedených, určite nešľapnete vedľa.

XTB broker

Ponúka veľmi jednoduchú a prehľadnú platformu, bezplatný nákup akcií a pomerne lacné obchodovanie forexu a kryptomien. Spoločnosť má svoje zastúpenie aj v Českej a Slovenskej republike, čo značí, že XTB má zákaznícku podporu pre náš trh. Veľkým plusom je to, že sa snaží svojich investorov aj vzdelávať. Má veľký výber akcií a takisto aj podporovaných mien. Benefitom je aj to, že XTB umožňuje kopírovať investičné stratégie iných investorov. Investori môžu medzi sebou komunikovať a inšpirovať sa.

Viac o XTB si viete prečítať na portály Finfin v tejto XTB broker recenzií.

Interactive Brokers

Spoločnosť Interactive Brokers ponúka investovanie do akcií za veľmi prijateľné poplatky. Ide o jedného z najväčších diskontných brokerov so sídlom v USA. Táto platforma je regulovaná mnohými najvyššími orgánmi na celom svete. Odporúča sa však skôr pre pokročilejších obchodníkov. Má širokú škálu trhov a produktov a takisto aj rôzne výskumné nástroje. Ak niekomu nerobí problém orientácia na zložitých platformách a vyhľadáva transparentné a lacné obchodovanie, Interactive Brokers je tou správnou voľbou.

eToro broker

eToro je primárne sociálnou platformou. Ide o kolektívne investovanie, v rámci ktorého si mnohí investori zakupujú len časť akcie. Výhodou eToro je to, že disponuje aktívnou ponukou, pričom má vo svojom portfóliu mnoho akcií a viac ako 30 kryptomien, čím presahuje mnohých amerických krypto brokerov. Poskytuje komplexnejšiu voľbu pre investorov, ktorí chcú investovať do viacerých aktív.

Pri samotnom investovaní je to často aj o postoji. Pre niekoho sa môže javiť ako náročné a príliš zložité, na iných zase môže pôsobiť intuitívne a jednoducho. Záleží, samozrejme, aj od platformy a od toho, do čoho chceme investovať. Vo všeobecnosti však platí, že naučiť sa dá všetko. Týmto sa riadia aj mnohé spoločnosti, ktoré svojich užívateľov často aj vzdelávajú. Viac o tomto brokerovi si viete prečítať tu.


Investovanie do ETF

Výber vhodných akcií je bezpochyby komplikovaný a zložitý proces, predovšetkým u začiatočníka. Ak si však neviete dať pri výbere rady, je tu možnosť investovať prostredníctvom slovenskej spoločnosti Finax

ETF sú oproti akciám a bežným podielovým fondom flexibilné a likvidné práve vďaka obchodovaniu na burze. Investor teda môže kedykoľvek predávať svoje podiely na svetových akciových burzách prostredníctvom obchodníka, pričom získané prostriedky budú okamžite pripísané na osobný účet.

Ďalším faktorom, pre ktorý sú tak vyhľadávané je výborná diverzifikácia, či inak povedané rozloženie rizika.

Dá sa investovať už s málom a to s tým, že sa nakúpi množstvo cenných papierov. Pri ETF je možné investovať do všetkých 500 akcií amerického indexu S&P 500, bez toho, aby bolo nutné využiť desiatok tisíc dolárov. ETF je možné nakúpiť od desiatok eur a investovať do všetkých 500 akcií.  

Klasické podielové fondy si väčšinou držia stratégiu aktívneho riadenia, ktorá preferuje koncentrovanejšie portfólia s menším počtom cenných papierov. Pri ETF je výhodou aj to, že investor vopred aj počas celej investície presne vie, do čoho investuje.

Investovanie do zlata

Zlato odjakživa lákalo ľudí a nikto nemôže pochybovať o tom, že zlato si drží svoju hodnotu. Ak si pred päťdesiatimi rokmi niekto za tehličku zlata kúpil auto strednej triedy, za takú istú tehličku si auto strednej triedy kúpi aj dnes, bez ohľadu na infláciu či iné makroekonomické činitele.  

Dnes by sa dalo vo všeobecnosti povedať, že zlato je poistkou. V minulosti bolo vnímané ako plnohodnotné peniaze, pričom poskytovalo likviditu, ktorá nebola závislá od funkčnosti rozvinutého bankového sektora. Túto vlastnosť poskytuje dodnes.

Práve preto sa odporúča, aby 10% hodnoty celkového portfólia tvorilo zlato. Mať ho viac je už skôr pre paranojikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok