ONLINE: Maďarsko je za členstvo Ukrajiny v EÚ, Rusko odrazilo Ukrajincov pri Haďom ostrove

TA3 TASR ČTK
21.6.2022 06:39

Predseda maďarskej vlády Orbán v utorok ubezpečil ukrajinského prezidenta Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v EÚ. Rusko odrazilo "šialený" pokus kyjevských síl znovu dobyť čiernomorský Hadí ostrov. Informácie nebolo možné nezávisle overiť. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:34 V Moldavsku panovali po začatí ruskej invázie na Ukrajinu veľké obavy, že sa konflikt rozšíri aj naň. So súčasným prenesením hlavných bojov na východ Ukrajiny, potom tieto obavy trochu klesli, povedal český veľvyslanec v Moldavsku Stanislav Kázecký.

22:43 Ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov v utorkovom rozhovore s denníkom Le Monde povedal, že len škody na ukrajinskej dopravnej infraštruktúre presahujú 100 miliárd eur. Ruské vojská na Ukrajinu vpadli pred takmer štyrmi mesiacmi, 24. februára. Hoci je koniec vojny v nedohľadne, v niektorých oblastiach napadnutá krajina už s obnovou zdevastovanej infraštruktúry začala.

22:03 Ruské bojové lietadlo typu SU-25 havarovalo v utorok počas cvičného letu v Rostovskej oblasti na juhozápade Ruska. Pilot pri páde stroja zahynul. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na Južný vojenský okruh.   

22:02 Spojené štáty oznámili vytvorenie tímu na vyšetrovanie vojnových zločinov, ktorý bude stíhať tých, ktorí sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov. Podľa generálneho prokurátora USA Merricka Garlanda, ktorý túto iniciatívu oznámil počas svojej utorkovej cesty na Ukrajinu, bude tím zložený z odborníkov na vyšetrovanie porušovania ľudských práv a vojnových zločinov. Iniciatívu povedie Eli Rosenbaum, ktorý sa predtým zaoberal identifikáciou nacistických vojnových zločincov.

21:57 Varšava dodala Kyjevu viac ako 240 tankov a 100 obrnených vozidiel, uviedol v utorok poľský prezident Andrzej Duda. Poľsko celkovo Ukrajine poskytlo vojenské vybavenie a materiál v hodnote viac ako 1,5 miliardy eur. Informovala o tom agentúra PAP. 

21:37 Spojené štáty v utorok uviedli, že "skalopevne stoja" za svojím záväzkom brániť Litvu ako člena NATO po tom, čo Rusko pohrozilo, že "určite zareaguje" na "nepriateľské akcie" Vilniusu. Išlo o reakciu na litovský zákaz tranzitu tovaru do Kaliningradskej oblasti. Infromuje agentúra AFP. 

21:16 Volodymyr Zelenskyj mal telefonický rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

21:07 Pätnásť obetí vrátane osemročného dieťaťa si v utorok vyžiadalo ruské ostreľovanie na východe Charkovskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. Informuje agentúra AFP. 

20:44 Šéf Európskej investičnej banky Werner Hoyer povedal, že na povojnovú obnovu Ukrajiny bude potrebných 1,1 bilióna dolárov. "Uviedol som bilión, pretože som vo verejnom priestore videl čísla, ktoré považujem za úplne nereálne, keď sa pozriem na mieru deštrukcie na Ukrajine," povedal Hoyer a dodal, že Európa "bude musieť v tomto úsilí hrať najväčšiu úlohu".

19:48 Vysoko postavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia v utorok novinárom povedal, že sa Rusko "rozhodne" nevráti k predvojnovému stavu. Výslovne sa nevyjadril k budúcnosti diplomatických vzťahov s Ruskom a poznamenal, že boli napäté už pred začiatkom vojny vo februári, píše CNN. 

Uviedol, že americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan hovorí s ruským ministerstvom zahraničia menej často ako predtým, ale stále dochádza ku kontaktom v otázkach "personálnych problémov" amerického veľvyslanectva a zadržaných Američanov.

18:53 Turecko bude na budúci týždeň hostiť predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a OSN na rozhovoroch zameraných na obnovenie vývozu obilnín cez Čierne more, ktorý zablokovalo Rusko. Informovali o tom v utorok turecké médiá, ktoré citovala tlačová agentúra AFP. 

18:22 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v utorok potvrdil záväzok Spojených štátov identifikovať, zatknúť a stíhať osoby, ktoré počas ruskej invázie na Ukrajine zrejme spáchali vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra Reuters. 

17:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ktorého pozval na návštevu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odkazom na spravodajský server telex.hu, podľa ktorého to vyplynulo zo Zelenského príspevku na Twitteri, nie však z oficiálnej správy Orbánovho úradu.

16:50 Od 20 % do 30 % Ukrajinská infraštruktúra bola zničená ako výsledok ruskej invázie, Ukrajinský minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov odhadol škody v rozhovore pre francúzsky Le Monde.

16:32 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok oznámil, že Ukrajina do svojej výzbroje zaradila nemecké húfnice Panzerhaubitze 2000. Ide o prvé ťažké zbrane z Nemecka, ktoré dorazili na Ukrajinu. Informujú agentúry AFP a DPA. 

16:23 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil nasadenie nových systémov protivzdušnej obrany S-500 do arzenálu ruskej armády. Informuje agentúra DPA. 

16:22 Vo Varšave a jej okolí žije približne 240.000 utečencov z vojnou sužovanej Ukrajiny, oznámil v utorok primátor poľského hlavného mesta Rafal Trzaskowski. Na tlačovej konferencii sumarizoval tri mesiace pomoci, ktorú utečencom poskytuje Varšava, uviedla tlačová agentúra PAP. 

16:02 Od začiatku ruskej invázie začalo v Česku pracovať viac ako 78.000 utečencov z Ukrajiny, prevažne žien. Povedal to český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po utorkovom rokovaní tripartity. TASR informáciu prevzala zo servera Novinky.cz. 

15:36 Rusko v utorok oznámilo, že odrazilo "šialený" pokus kyjevských síl znovu dobyť čiernomorský Hadí ostrov, ktorý Moskva obsadila na začiatku vojenskej invázie. Informuje agentúra AFP. Informácie nebolo možné nezávisle overiť. 

15:28 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii a že jeho krajina je za čo najskoršie odstránenie byrokratických prekážok pred vstupom Ukrajiny do EÚ. Informuje agentúra MTI. 

15:02 Vojnou zničené predmestie ukrajinskej metropoly Kyjev, Boroďanka, je symbolom "nezmyselnej krutosti a násilia", povedal v utorok počas návštevy Ukrajiny luxemburský premiér Xavier Bettel. Informuje agentúra AFP. 

14:36 Ukrajina v utorok oznámila, že ruským vojakom sa podarilo zmocniť obce Toškivka, ležiacej v Luhanskej oblasti na frontovej línii – neďaleko kľúčových miest Severodoneck a Lysyčansk, kde už celé týždne prebiehajú intenzívne boje.   

14:33 Európska únia zvažuje uvalenie sankcií súvisiacich s ruským zlatom. Píše NEXTA na Twitteri. 

14:15 Švédska energetická agentúra v utorok vydala varovanie prvého stupňa v súvislosti s obavami, že dodávky plynu môže zasiahnuť zníženie jeho dovozu z Ruska v dôsledku vojny na Ukrajine. 

14:14 Požiar, ktorý vypukol v dôsledku ostreľovania ropných plošín pri čiernomorskom pobreží Ruskom anektovaného Krymu, sa blíži k ropnému vrtu, uviedla v utorok poslankyňa ruskej Rady federácie za Krym Oľga Kovitidiová. 

14:03 Najmenej sedem zranených si v utorok na severovýchode Ukrajiny vyžiadalo ostreľovanie Charkova ruským delostrelectvom, uviedol na svojom webe denník RBK-Ukrajina s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova.

13:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a slovenský premiér Eduard Heger skoordinovali svoje pozície pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie, na ktorom sa má rozhodovať aj o udelení štatútu kandidáta na členstvo v Únii Ukrajine. Zelenskyj o tom informoval na Twitteri.  Rozprávali sa spolu aj o príležitostiach, ktoré sa pri plánovanej obnove Ukrajiny vytvárajú pre slovenské firmy, podnikateľov i zamestnancov.

13:30 Európska komisia v utorok oznámila, že vyčlenila 600 miliónov eur z rezerv Európskeho rozvojového fondu na riešenie súčasnej potravinovej krízy pre africké, karibské a tichomorské krajiny. Komisia spresnila, že sa tak deje v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá ešte viac zhoršila potravinovú krízu.

13:17 Nemecko v utorok zverejnilo podrobný zoznam vojenskej techniky a zbraní, ktoré poskytlo ukrajinskej armáde a ktoré na dodanie pripravuje. Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit novinárom povedal, že Nemecko tak robí podľa vzoru spojencov, okrem iného Spojených štátov. Berlín dlhodobo čelí kritike, že sa k vojenskej pomoci Kyjevu stavia zdráhavo. To ale kancelár Olaf Scholz odmietol a vyhlásil, že Nemecko pomáha rovnako ako USA, Francúzsko či Británia.

13:16 Rusko bude ďalej posilňovať svoje ozbrojené sily, vyhlásil v utorok ruský prezident Vladimir Putin pri tradičnom stretnutí so absolventmi vojenských škôl v Kremli. Šéf štátu, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, pripustil, že Rusko teraz prechádza skúškami, ale je presvedčený, že všetky problémy krajiny prekoná.

12:38 Slovensko neodovzdá vojnou zasiahnutej Ukrajine svoje tanky T-72 zo sovietskej éry, pokiaľ mu spojenci ako náhradu nedodajú rovnaký počet iných tankov. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré ČTK zaslala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

11:41 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval lídrov 27 členských štátov EÚ, aby Ukrajine a Moldavsku udelili štatút kandidáta na vstup do Európskej únie. 

11:13 Ukrajina v utorok vyhlásila, že priemyselné mesto Lysyčansk v Donbase na východe krajiny čelí ťažkému ostreľovaniu ruskými silami. Donbas je už niekoľko týždňov centrom intenzívnych bojov medzi kyjevskou armádou a ruskými inváznymi jednotkami. Informovala agentúra AFP. 

10:54 Dvaja Američania, zajatí ruskými vojakmi na Ukrajine, sú vo väzobnej väznici na území separatistickej Doneckej ľudovej republiky, oznámila v utorok ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek DĽR.

10:33 Ukrajina plánuje zorganizovať v európskych metropolách výstavu zničenej ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zároveň poznamenala, že sa Kyjev snaží udržať pozornosť verejnosti pri ruskej vojenskej agresii v krajine. Podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova chce Ukrajina vystaviť zničenú ruskú techniku vo Varšave, Berlíne, Paríži, Madride a Lisabone.

9:54 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková tvrdí, že Rusko zadržiava vo svojich väzniciach vyše 1500 ukrajinských civilistov. Vereščuková sa takto vyjadrila vo svojom pondelňajšom prejave v ukrajinskej televízii, informuje v utorok denník The Guardian. 

9:53 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2523 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 728 mužov, 1380 žien a 415 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:49 Na území závodu Severodoneck Azot je asi 300 ľudí. Informovala podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

9:19 Najmenej traja ľudia zahynuli v pondelok pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Charkovskej oblasti. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. V utorok o tom informovala televízia CNN. 

9:16 Televízne veže v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti boli prekonfigurované tak, aby umožnili vysielanie ruskej televízie. V utorok to oznámila ruská armáda. informovala agentúra AFP.

8:58 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolá veľvyslanca EÚ v Moskve Markusa Ederera. Dôvodom je zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do Kaliningradskej oblasti. V pondelok to uviedol gubernátor tejto oblasti Anton Alichanov, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters. 

8:57 Ukrajina minulý týždeň ohlásila prvé úspešné použitie Západom dodaných protilodných striel Harpoon proti ruským cieľom. Vo svojom pravidelnom zhrnutí vojnovej situácie na Ukrajine to v utorok uviedlo britské ministerstvo obrany. Udalosť podľa Londýna ukazuje na problémy, ktorým čelí ruské námorníctvo v Čiernom mori.

8:10 Dmitrij Muratov, ruský šéfredaktor nezávislého denníka Novaja gazeta, v pondelok vydražil zlatú medailu prislúchajúcu k jeho Nobelovej cene za mier za 103,5 milióna dolárov v prospech detí vysídlených dôsledkom vojny na Ukrajine. 

7:52 Maďarsko ponúklo vývoz ukrajinského obilia cez svoje územie, uviedol minister zahraničných vecí Peter Szijjártó. Informovala agentúra Reuters.

7:49 Ruské vojská pokračujú v snahe plne ovládnuť Severodoneck. Ukrajinskí obrancovia odrazili útoky na obce v jeho bezprostrednom okolí, sú však pod neustálou paľbou ruského delostrelectva a letectva. V rannom hlásení to uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

7:02 Obyvatelia Odesy si zariaďujú staré katakomby, ktoré už počas druhej svetovej vojny slúžili ako úkryt, informovala BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Teraz tam dovážajú zásoby vody, potravín, spacákov a dokonca zaviedli aj wi-fi, a to pre prípad útoku ruskej inváznej armády, uvádza stanica, ktorá zároveň zverejnila videoreportáž z tunelov.

6:36 Na Ukrajine bol minulý mesiac zabitý 52-ročný Američan, ktorý pomáhal ukrajinskej armáde v obrane proti ruskej invázii. Podľa agentúry Reuters, ktorá v utorok o úmrtí informovala, to vyplýva z nekrológu a informácií amerického ministerstva zahraničia.

6:33 Spojené štáty a Kanada si sľúbili spoluprácu pri uvaľovaní ďalších odvetných sankcií proti Rusku, ktoré pred takmer štyrmi mesiacmi začalo inváziu na Ukrajinu. Po spoločnom stretnutí to podľa agentúry Reuters uviedli ministerka financií USA a Kanady Janet Yellenová a Chrystia Freelandová. Političky uviedli, že so spojencami rokujú aj o ďalšom obmedzení energetických príjmov Moskvy zavedením cenového stropu na ruskú ropu.

6:30 Ruský prezident Vladimir Putin sa obáva "iskry demokracie", ktorá by mohla zasiahnuť aj jeho krajinu. Vyhlásil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok