Domáca šumivá limonáda z ruží: Po troch dňoch máte vyrobený liečivý elixír

TA3/zm
24.6.2022 16:00

Vyrobte si domácu limonádu z ruží, ktorá je nielen chutná, ale aj liečivá. Na jej prípravu vám stačia tri dni.

Domáca šumivá limonáda z ruží: Po troch dňoch máte vyrobený liečivý elixír
Pexels

Bublinky prirodzene vznikajú kvasením, a tak aj táto šumivá limonáda z ruží obsahuje alkohol. Okrem toho, že sa teda nehodí napríklad tehotným ženám alebo šoférom, je mimoriadne zdravá, jednoduchá a rýchla.

Zdravé kvasenie

Ružová voda je dobre známym kozmetickým tonikom. Teraz si však môžete vodu z ruží pripraviť celkom inak, na pitie. Nič to však nemení na fakte, že kráľovná kvetov je pre telo prospešná, či už pri použití vonkajšom, alebo vnútornom.  

Na výrobu domácej šumivej limonády sa dá navyše použiť aj množstvo iných, jedlých kvetov. Ak si teda nápoj z ruží obľúbite, môžete vyskúšať podobný postup aj s púpavou, margarétkami, podbeľom, lipou, ale i mätou. Vo všetkých prípadoch bublinkovanie, alebo skôr kvasenie, nezničí zdravé látky z kvetov, ale naopak, posilní ich.    

Výber ruží

V prvom rade platí, že všetky ruže sú liečivé, bez ohľadu na to, akú odrodu si vyberiete. Ale ak siahnete po bielych, tie majú viac hojivých slizových látok. O červených ružiach zas platí, že obsahujú viac flavonoidov.

Všeobecne sú tieto kvety protizápalové, hoja žalúdočné vredy, liečia obličky a celkovo harmonizujú trávenie. Ďalej tíšia bolesť hlavy, zlepšujú krvný obeh a ich krásna vôňa má pozitívny vplyv na psychiku.

Výroba limonády

A poďme na samotný postup výroby domácej šumivej limonády, na ktorý si pripravte rovno päťlitrový demižón.

Budete potrebovať:

  • 3 litre vody
  • 7 gramov droždia
  • 150 gramov cukru
  • Jeden bio citrón
  • Dve hrste kvetov ruží

Postup:

V menšom množstve vody rozpustite cukor a droždie. Umytý citrón vytlačte, ale aj zvyšky nakrájajte na malé kocky, ktoré pridáte do vody s cukrom a droždím. Spotrebujte ho skrátka celý. Pridajte kvety ruží a zalejte zvyškom vody tak, aby v nádobe ostával dostatok miesta. Keď ju zľahka zatvoríte, ak, aby mohol do nádoby prúdiť aj vzduch, začne proces kvasenia a limonáda bude zväčšovať svoj objem, preto nepodceňujte veľkosť fľaše.

Na teplom mieste nechajte počas dvoch dní limonádu pracovať. Občas obsah nádoby premiešajte, aby kvety nezostali plávať na povrchu. V takom prípade by mohli začať plesnivieť, a to nechceme.

Po dvoch dňoch nápoj sceďte, nezabudnite dobre vymačkať kvety a použiť stále rovnako veľkú nádobu. Limonáda bude totiž aj uskladnená v chladničke naďalej pracovať a zväčšovať objem.

Približne na tretí deň sa dá piť, ale liečivé účinky, kedy už limonáda obsahuje aj alkohol, sa dostavujú asi po týždni od spracovania.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok