Scholz: Putin sa bojí, že iskra demokracie preskočí do Ruska

TA3 TASR
20.6.2022 20:55

Ruský prezident Vladimir Putin má strach, že "iskra demokracie" preskočí do jeho krajiny, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre denník Muenchner Merkur. Putin sa podľa neho snaží rozdeliť Európu a vrátiť sa k politike zón vplyvu. "V tom neuspeje," vyhlásil kancelár.

Nemecký kancelár Scholz v Moskve odmietol ruský PCR test
TASR/AP

Scholz reagoval na otázku, či Putin prijme fakt, že sa Ukrajina priblíži vstupu do Európskej únie. "Ruský prezident musí pochopiť, že existuje komunita demokratických krajín s vládou práva v jeho susedstve, ktoré k sebe majú bližšie ako predtým," povedal Scholz a dodal, že "Putin sa očividne bojí, že iskra demokracie preskočí aj do jeho krajiny". Európska komisia minulý týždeň navrhla udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine. Tento krok okrem iných členov EÚ podporilo aj Nemecko.

Scholz v rozhovore hovoril aj o energetike. Uviedol, že ruské vysvetlenie obmedzenia dodávok plynu do Európy cez potrubie Nord Stream 1 považuje za "nepravdepodobné". Ruská firma Gazprom tvrdí, že na vine sú prieťahy v návrate zariadenia, ktorého opravu v Kanade zaisťovala nemecká spoločnosť Siemens Energy. Scholz tiež varoval, že ceny energií pravdepodobne zostanú dlho vysoké.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok