Domov hrôzy. Mníšky týrali autistické dievčatá, niektoré skončili na 24 hodín v klietke

ta3/hm; Novinky.cz
20.6.2022 13:10

Takmer 50 zdravotne znevýhodnených detí si v domove prechádzalo peklom. V jednom z poľských zariadení sociálnych služieb ich mali biť, týrať a ponižovať rehoľné sestry, ktoré zariadenie viedli. Médiá na prípad upozornili terapeutky.

Domov hrôzy. Mníšky týrali autistické dievčatá, niektoré skončili na 24 hodín v klietke
Profimedia (ilustračné)

Na prípad 47 týraných autistických detí upozornili terapeutky Wanda, Monika a Ola, ktoré praxovali na rôznych miestach, uvádzajú Novinky.cz, ktoré sa odvolávajú na portál wiadomosci.wp.pl. Praktiky a správanie rádových sestier z Domova sociálnych služieb v Jordanowe v Malopoľskom vojvodstve, ktoré domov viedli, im prišlo ako neprimerané a násilie na deťoch nahlásili. 

Týrali deti s autizmom

Podľa výpovedí terapeutiek, dve z rádových sestier - Alberta a Tereza - deti často bili rúčkou od mopu, fackali ich a kopali. Stážisti opísali, ako ich k podobným krokom nabádala aj riaditeľka zariadenia. "Pokiaľ dievča nechce poslúchať a je príliš nepokojné, nemôžete si ju k sebe privinúť, ako to robíte vy, ale musíte jej vraziť pár faciek, aby si to zapamätala, ale tak, aby to ostatní nevideli," citujú terapeutky Novinky.

Malí klienti, ktorí v zariadení žijú, trpia ťažkou formou autizmu a pochádzajú zo sociálne vyčlenených rodín, ktoré o ne nejavia záujem, nestarajú sa o ne a nenavštevujú ich, čo rádové sestry podľa terapeutiek dávali deťom pocítiť. Choré deti dokonca vulgárne oslovovali. "Vstávaj, k***a. Ak neprestaneš, zabijem ťa. Tvoja matka je prostitútka, porodila ťa v stajni," uvádza portál.

Trojica stážistiek označila zariadenie ako "dom hrôzy". Vysvetľuje to aj ich ďalší opis diania v zariadení. Podľa výpovedí, sestry zatvárali dievčatá, ktoré sa nesprávali vzorne, na 24 hodín a bez možnosti použitia toalety do kovovej klietky. Zverejnené fotografie ukazujú, že deti tiež priväzovali o rám postele. 

Po prevalení škandálu nariadili v domove kontrolu. Podľa zverejnených informácií o praktikách rehoľných sestier vedeli už v roku 2020 aj úrady. Zariadenie v Jordanowciach má prevziať iný zriaďovateľ, rozhodnutie majú oznámiť v piatok. Poľské ministerstvo rodiny a sociálnej politiky v nadväznovsti na udalosti odporučilo všetkým vojvodstvám, aby uskutočnili kontroly v centrách sociálnej starostlivosti, píše web wiadomosci.wp.pl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok