Zaujímavý objav: Tento alkohol znižuje riziko demencie, tvrdia vedci

TA3/zm
20.6.2022 16:00

Rozhodne nechceme niekoho nabádať, aby popíjal, ale v malej miere môže byť aj alkohol prospešný. Vedci tvrdia, že jeden konkrétny druh pomáha ako prevencia proti stareckej demencii.

Zaujímavý objav: Tento alkohol znižuje riziko demencie, tvrdia vedci
Pexels

Jeden až tri poháriky určitého alkoholu denne sú podľa lekárov prevenciou proti demencii a Alzheimerovej chorobe. O aký drink sa jedná?

Konkrétne odrody

Alkoholom, ktorý môže byť v malej miere aj liečivý, je podľa vedcov šampanské. Nemôžete si však dopriať akékoľvek bublinky. Na zdravie mozgu majú vplyv len fenolické zlúčeniny, ktoré sa nenachádzajú v každom sekte. Vedci ich však objavili v odrodách Pinot Noir a Pinot Meunier.

Výskum Reading University má ešte jeden háčik, zatiaľ ho odborníci vykonávali len na potkanoch. No podľa bielych plášťov, zmeny na vývoj mozgu boli tak dramatické, že experiment takmer s istotou vedia aplikovať aj na ľudí.

Ukladanie spomienok

Umiernená, ale dlhodobá konzumácia šampanského dokáže ovplyvniť kognitívne funkcie, hlavne pamäť. Spomínané zlúčeniny v sekte majú vplyv na proteíny, ktoré sú zodpovedné za ukladanie spomienok v mozgu. Vekom produkcia tejto bielkoviny klesá, ale popíjanie bubliniek dokáže tento proces spomaliť natoľko, že je u konzumentov výrazne nižšia pravdepodobnosť, že budú v budúcnosti trpieť stareckou demenciou alebo Alzheimerovou chorobou. 

Výskum bude pokračovať, a to na skupine dobrovoľníkov seniorskom veku.    

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok