Gyimesi zostáva voči Sulíkovi kritický: Fatálne zlyhal, všetci za to zaplatíme

TA3 TASR
17.6.2022 14:01

Poslanec György Gyimesi tvrdí, že v obhajobe ministra hospodárstva Richarda Sulíka pri jeho odvolávaní v národnej rade zazneli klamstvá. Viaceré argumenty ministra označil za spochybnené. Sulík podľa neho fatálne zlyhal vo funkcii a poškodení sú občania SR.

Gyimesi zostáva voči Sulíkovi kritický: Fatálne zlyhal, všetci za to zaplatíme
TASR/Jaroslav Novák

"Fatálne zlyhal ako minister hospodárstva a cenu za jeho fatálne zlyhanie zaplatíme my všetci," vyhlásil Gyimesi. Sulík sa podľa neho musel "pomiatnuť", keď hovoril o výhodných podmienkach. Odmieta, že by malo Slovensko rovnako výhodné podmienky, ako si vyrokovalo Maďarsko.

Namietal i vyjadrenia o tom, že Slovnaftu bude po skončení sa 18-mesačnej výnimky na vývoz produktov z ruskej ropy stačiť dodávať na slovenský trh. Ak by sa spoločnosť aj pokúšala dodávať na trh na Slovensku viac, zakročil by podľa neho protimonopolný úrad.

Gyimesi tiež kritizoval vyjadrenia, že nebudeme dovážať "krvavú ropu" z Ruska. Nikomu pritom podľa neho nevadí, že budeme dovážať "krvavú ropu" zo Saudskej Arábie. Poukázal pritom na potrebu jej prevozu tankermi, čo má dosah na životné prostredie, ako aj na vyššiu cenu.

Za ďalšie klamstvo Sulíka označil tvrdenia, že Slovnaft ho mal listom ubezpečiť, že dokáže vyrábať ropné zmesi aj z iných druhov ropy. Gyimesi list v pléne prečítal. Tvrdí, že v ňom nie je nič o takýchto uisteniach. "Sulík nemá žiadne argumenty na svoju obhajobu," podčiarkol s tým, že sa, navyše, snažil zo situácie vyviniť, keď ukázal súkromné správy s premiérom Eduardom Hegerom.

"Domnievam sa, že ste pravdepodobne lobista," reagoval na vyjadrenie Gyimesiho poslanec z SaS Radovan Kazda. Gyimesi podľa neho len opakoval stanoviská dotknutej rafinérie. Navyše, podľa Kazdu "chrapúnskym" spôsobom porušuje koaličné dohody.

Vyzval tiež Gyimesiho, aby sa o 18 mesiacov vzdal poslaneckého mandátu, ak spoločnosť Slovnaft nepadne a aby neprijal ani ponuku kandidovať v ďalších voľbách. Hovorí o stávke, ktorú ak Gyimesi prijme a napokon dôjde na jeho slová, sám sa mandátu vzdá. Kazda dodal, že Sulík sa obhájil dostatočne a ponúkol vysvetlenie. Jeho zdôvodnenie označil za presvedčivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok