Ruský Google vyhlásil bankrot, niektoré služby chce však zachovať

TA3 ČTK
17.6.2022 12:55

Ruská divízia americkej internetovej spoločnosti Google vyhlásila bankrot. Uviedla to agentúra Interfax, ktorá sa odvolala na súdne záznamy. Divízia tento krok následne potvrdila. O zámere vyhlásiť bankrot informovala už v máji s tým, že ruské úrady jej odstavili bankový účet, kvôli čomu nemohla vykonávať platby.

google 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Vzhľadom k tomu, že ruské úrady Googlu odstavili jeho bankový účet, udržanie našej ruskej kancelárie už nebolo udržateľné. Preto divízia vyhlásila bankrot," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca firmy. "Ľudia v Rusku sa spoliehajú na naše služby. Zachováme dostupnosť bezplatných služieb ako je Search, Youtube, Gmail, Maps, Android a Play," dodal.

Ruské úrady v minulosti Googlu vymerali niekoľko pokút. Ich súčasťou je aj sankcia 7,2 miliárd rubľov z minulého decembra. Firma ju dostala za to, že opakovane odmietala mazať zo svojich systémov obsah, ktorý je v Rusku považovaný za nezákonný. Divízia mala túto pokutu zaplatiť do 19. marca. V máji zahájili exekútory kroky, ktoré majú zaistiť uhradenie pokuty.

Ruská divízia Googlu v minulom roku hospodárila so stratou 26 miliárd rubľov pri tržbách 143,3 miliárd rubľov. Stratu tak vykázala po prvýkrát od roku 2009, uviedol Interfax.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok