Ceny rastú. Inflácia v krajinách Európskej únie opäť prekonala rekord

TA3 TASR ČTK
17.6.2022 11:23

Miera inflácie v krajinách Európskej únie v máji opäť prekonala rekord. Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v máji zrýchlilo na 8,1 % zo 7,4 % v apríli. A v celej Európskej únii dosiahlo 8,8 %, čo je nárast z aprílových 8,1 %. Dôvodom bolo najmä zdraženie cien energií. Informuje o tom na základe spresnených údajov, ktoré v piatok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

bankovky peniaze hotovosť euro eura 1140 px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Miera inflácie v eurozóne je viac ako štvornásobne vyššia než je cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %. Banka už oznámila, že začne od júla zvyšovať úrokové sadzby, aby sa inflácia vrátila k jej cieľu. Na ilustráciu, pred rokom v máji 2021 bola miera inflácie v eurozóne na úrovni 2 % a v EÚ na úrovni 2,3 %.

Spomedzi členských štátov EÚ najnižšiu medziročnú mieru inflácie mali v máji Francúzsko a Malta (zhodne 5,8 %) a Fínsko (7,1 %). Naopak, najvyššia inflácia bola zaznamenaná v Estónsku (20,1 %), Litve (18,5 %) a Lotyšsku (16,8 %). V porovnaní s aprílom medziročná miera inflácie v máji klesla v jednom členskom štáte EÚ (v Holandsku) a v 26 vzrástla.

Eurostat ďalej uviedol, že v máji najviac prispeli k ročnej miere inflácie v eurozóne energetika (3,87 percentuálneho bodu, p. b.), po ktorej nasledovali potraviny, alkohol a tabak (1,59 p. b.), služby (1,46 p. b.) a priemyselné tovary bez energií (1,13 p. b.). Rast inflácie naštartovali problémy v dodávateľských reťazcoch po pandémii ochorenia COVID-19, ku ktorým sa pridali prudko sa zvyšujúce ceny energií po ruskej invázii na Ukrajinu. Inflácia sa postupne rozšírila na všetko od potravín a služieb až po tovary každodennej potreby.

Centrálna banka eurozóny, ktorá bola v uplynulých dvoch rokoch nútená zvyšovať svoje projekcie inflácie štvrťrok po štvrťroku, teraz vidí priemerný rast cien v eurozóne na úrovni 6,8 % v tomto roku, 3,5 % v roku 2023 a 2,1 % v roku 2024. Tieto projekcie však boli založené na inflácii dosahujúcej vrchol okolo úrovne 7,5 %, ale v máji už inflácia prekročila hranicu 8 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok