Rusko ohlásilo slovenským plynárňam SPP krátenie dodávok plynu o polovicu

TA3 ČTK
17.6.2022 09:54

Ruská strana oznámila slovenským plynárňam SPP krátenie dodávok zemného plynu na piatok o polovicu, povedal na konferencii ITAPA 2022 generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák. Nižšie dodávky ruského plynu oproti plánu zaznamenali SPP už skôr v tomto týždni, neboli však také výrazné.

"Krátenie dodávok o polovicu nás teraz nepostihuje. Pracujeme s reálnym rizikom, že sa zastaví úplne," povedal Prokypčák. Dodal, že dodávky ruského plynu pre SPP klesli už v stredu, a to o desatinu, vo štvrtok už výpadok dosiahol 34 percent.

Štátom kontrolovaná firma SPP, ktorá je najväčším dodávateľom plynu na Slovensku, podľa Prokypčáka vďaka novým kontraktom dováža plyn od Severného mora cez Nemecko a Českú republiku, okrem toho dostáva aj skvapalnený zemný plyn (LNG).

"Mojím cieľom je, aby domácnosti ani priemysel neboli zasiahnuté," povedal Prokypčák. Dodal, že spoločnosť pokračuje v doplňovaní zásobníkov plynu, ktoré chce mať naplnené do 10. júla tak, aby krajina zvládla budúcu vykurovaciu sezónu. Slovensko má teraz v zásobníkoch uložené množstvo plynu, ktoré zodpovedá takmer tretine ročnej spotreby krajiny. Podľa dostupných údajov ide o jeden z najlepších výsledkov v rámci EÚ.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom tento týždeň výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou pre export ruského plynu do EÚ a ktorý vedie do Nemecka. Svoj krok firma zdôvodnila oneskorením návratu zariadenia, ktoré bolo zaslané nemeckej firme Siemens Energy na opravu. Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck postup Gazpromu označil za politicky motivovaný a firmu obvinil, že sa snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok