FOTO: NBA: Warriors vyhrali v Bostone a získali siedmy titul v histórii, cenu MVP má Curry

TA3 TASR
17.6.2022 06:49

Basketbalisti Golden State Warriors sa stali víťazmi NBA sezóny 2021/2022. V šiestom stretnutí finále play off uspeli na palubovke Bostonu Celtics 103:90 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Klub zo San Francisca vybojoval celkovo svoj siedmy titul v histórii a štvrtý z uplynulých ôsmich sezón. Cenu MVP prvýkrát získal rozohrávač Stephen Curry.

Finále play off NBA - 6. zápas 

Boston Celtics - Golden State Warriors 90:103 (22:27, 17:27, 27:22, 24:27)

Boston: Brown 34, Horford 19 (14 doskokov), Tatum 13, R. Williams 10, Smart 9 (G. Williams 3, White 2, Kornet, Nesmith, Pritchard, Morgan, Hauser, Stauskas po 0)

Golden State: Curry 34 (6 trojok), Wiggins 18, Thompson a Green (12 doskokov) po 12, Porter 6 (Poole 15, Payton 6, Looney a Iguodala po 0)

TH: 12/11 - 8/8, trojky: 11:19, 19.156 divákov

Konečný stav série: 2:4 

Pri všetkých predchádzajúcich štyroch tituloch Golden State boli okrem Curryho aj Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala a tréner Steve Kerr. Kouč Warriors získal predtým päť prsteňov pre šampióna ligy aj ako hráč.

Domáci Boston mal lepší vstup do stretnutia a viedol 14:2. Warriors však dokázali ešte do konca prvej štvrtiny otočiť duel vo svoj prospech a po prvej dvanásťminútovke už viedli 27:22. Domácim nevyšla druhá štvrtina, na jej konci mali Warriors náskok už 21 bodov. Nedarilo sa lavičke Celtics a opory základnej zostavy Jayson Tatum a Marcus Smart rýchlo nazbierali tri fauly. V závere tretej štvrtiny Boston zabojoval a zásluhou šnúry 16:4 dokázal skresať manko pod hranicu desiatich bodov. Záver si však Warriors postrážili a nedovolili súperovi priblížiť sa na viac ako osem bodov.

Za víťazov dal najviac bodov Curry - 34. Andrew Wiggins ho doplnil osemnástimi, Jordan Poole zaznamenal ako náhradník 15. V drese Bostonu dal Jaylen Brown 34, Al Horford pridal 19, Tatum 13. Lavička Bostonu dala celkovo iba päť bodov. Tím vyprodukoval celkovo až 22 strát.

Reakcie po zápase

Ime Udoka, tréner Bostonu: "Získali sme skúsenosť, ktorá nás môže posunúť vpred. V tejto sezóne sme zaznamenali progres a dostali sme sa na úplne inú úroveň. Hráči Golden State tam už predtým boli a v mnohých chvíľach to bolo evidentné. Bolí nás to, no uvideli sme, čo môžeme dosiahnuť. Je to iba začiatok, položili sme dobré základy."  

Jaylen Brown, hráč Bostonu: "Cítili sme, že tento zápas dokážeme vyhrať. Nedokázali sme však naplniť náš potenciál, čo je trpké. Je to však tak, ako to je. Musíme ísť ďalej a poučiť sa z toho. Teraz je nám ťažko, no celkovo to bola skvelá sezóna."

Steve Kerr, tréner Golden State: "Každý titul je jedinečný a niečím výnimočný. Tento by som označil ako najmenej pravdepodobný. Ak chcete niečo podobné dosiahnuť, chce to skupinovú prácu. My sme mali skvelý kolektív."

Stephen Curry, hráč Golden State: "Ukázali sa naše skúsenosti, náš rodokmeň šampiónov. Toto sme budovali 10-11 rokov. Keď sa vám podarí dostať až takto ďaleko, znamená to pre vás veľa."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok