Osemročné gymnáziá majú prísť od nového roka o peniaze

TASR
26.12.2012 14:14

Osemročné gymnáziá majú prísť od 1. januára 2013 o časť peňazí. Na žiaka prvého až štvrtého ročníka dostanú rovnaký normatív ako základné školy. Momentálne sa na žiakov osemročných gymnázií vzťahuje taký normatív ako na stredné školy.

Osemročné gymnáziá majú prísť od nového roka o peniaze
SITA

Šéf Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň tvrdí, že zmena môže viesť k zániku niektorých osemročných gymnázií.

Zástupcovia škôl o tejto téme s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) rokovali koncom decembra. "Ministrovi sme vysvetlili, že to nie je možné urobiť v priebehu jedného roka, ktorý je už rozbehnutý. Poprosil nás, aby sme mu poslali podklady, že on sa k tejto téme musí vrátiť v januári," povedal pre TASR Sadloň.

Spôsob financovania osemročných gymnázií mení nariadenie vlády, ktorému dal kabinet zelenú začiatkom decembra. Rezort školstva zmenu odôvodnil tým, že vzdelávanie detí v prvých ročníkoch osemročných gymnázií stojí toľko ako na základných školách. Sadloň však tvrdí, že momentálne nastavené školské vzdelávacie programy na osemročných gymnáziách sú určite finančne náročnejšie ako vzdelávacie programy na základných školách. "Ak nás chcú vrátiť na úroveň základných škôl, potom sa stráca zmysel vzdelávania na osemročných gymnáziách," domnieva sa Sadloň.


S Čaplovičom riaditelia tento týždeň hovorili aj o školskej sieti. Minister viackrát povedal, že v nej treba urobiť poriadok. "Spoločne sme konštatovali, že sieť osemročných gymnázií neodpovedá potrebe, aká by mohla byť, ak by sa začala kontrolovať kvalita," podotkol Sadloň. Šéf rezortu už dávnejšie označil osemročné gymnáziá za "vysávače základných škôl". Je rád, že od budúceho školského roka bude môcť ísť na tieto gymnáziá len obmedzený počet detí.


Exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) v roku 2010 pozastavil zámer obmedziť počet prijatých na osemročné gymnáziá na päť percent ročníkovej populácie. Od 1. septembra 2013 bude už tento limit platiť na celom Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok