Britské sankcie voči patriarchovi Kirillovi nahnevali cirkev. Považuje ich za absurdné

TA3 TASR
16.6.2022 16:34

Ruská pravoslávna cirkev vo štvrtok odmietla sankcie proti svojmu vodcovi, patriarchovi Kirillovi, ktoré naňho uvalila Británia za jeho podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Patriarch Kirill Vladimir Putin (SITA/AP)
SITA/AP

"Pokusy zastrašiť prímasa ruskej cirkvi alebo ho prinútiť, aby sa zriekol svojich názorov, sú nezmyselné, absurdné a neperspektívne," uviedol hovorca ruského patriarchátu Vladimir Legojda v aplikácii Telegram. "Cirkev - najmä teraz - je posledným mostom, komunikačným prostriedkom, ktorý sa z nejakého dôvodu snažia zničiť," povedal Legojda. Dodal, že takýto stav môžu potrebovať len "tie politické sily, ktoré si stanovili za cieľ eskaláciu konfliktu a oddialenie mieru".

Podľa Legojdu takéto absurdné a kontraproduktívne opatrenia prospievajú len jedinému – "prerušeniu už aj tak značne narušenej komunikácie medzi európskym spoločenstvom a Ruskom".
Británia uvalila sankcie na 75-ročného duchovného a spojenca prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok - dva týždne po tom, ako ho EÚ po nesúhlase Maďarska vyradila zo svojho vlastného sankčného zoznamu.

Na novom britskom zozname je aj ruská komisárka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, a to za údajný dohľad nad nútenými adopciami približne 2000 ukrajinských detí v Rusku. Okrem nich Británia vo štvrtok uvalila sankcie aj na štyroch plukovníkov 64. samostatnej motostreleckej brigády, ktorí sú podozriví z účasti na zabíjaní civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti.

Na britskom sankčnom zozname najnovšie figurujú i členovia proruského výboru za mier a poriadok, ktorý kolaboruje s ruskou armádou v okupovanej Chersonskej oblasti, ako aj regionálny politik z Moskvy Sergej Savostianov a šéf leteckej spoločnosti Volga-Dnepr Alexej Isajkin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok