V Handlovej zasadol krízový štáb. Po tragickom požiari vyhlásili mimoriadnu situáciu

TA3 TASR
16.6.2022 10:38

Mesto Handlová vyhlásilo vo štvrtok o 9.30 h v súvislosti s nočným požiarom na Okružnej ulici, ktorý si vyžiadal životy štyroch ľudí, mimoriadnu situáciu. Informovala o tom po zasadnutí krízového štábu primátorka Silvia Grúberová.

V Handlovej zasadol krízový štáb. Po tragickom požiari vyhlásili mimoriadnu situáciu
TASR

"Súčinnosť záchranným zložkám poskytovali priamo na mieste i členovia krízového štábu mesta, zamestnanci mesta a mestských organizácií, ktorí rovnako pomáhali požiarom zasiahnutým obyvateľom," uviedla Grúberová. K tragickej udalosti podľa nej došlo v bytovom dome v súkromnom vlastníctve, ktorý má 55 bytov, býva tam približne 120 obyvateľov, keďže tam nemá každý trvalý pobyt, ich počet môže byť vyšší.

Priame zábery z požiaru (zdroj - Lysik):

"Obyvatelia sa v tomto čase v bytovom dome nemôžu zdržiavať. Časť evakuovaných obyvateľov sme presunuli do hotspotu, ktorý máme zriadený v súčinnosti s Okresným úradom v Prievidzi a Trenčianskym samosprávnym krajom v priestoroch bývalej telocvične. Hotspot využili obyvatelia, ktorí nemali kam ísť," priblížila Grúberová.

V hotspote ľuďom podľa nej poskytli neodkladnú pomoc, lôžko, deky, potraviny či teplý nápoj. "Naše sociálne pracovníčky v spolupráci s intervenčným tímom polície s každým obyvateľom prerokovávali situáciu, keďže niektorí potrebovali lieky, prípadne im bolo potrebné zabezpečiť niečo iné," ozrejmila s tým, že tím zasahoval od skorých ranných hodín. "Momentálne monitoruje situáciu v súvislosti s ďalšou pomocou pre obyvateľov, ktorí majú, prípadne nemajú kam ísť. O týchto sa dlhodobejšie postaráme," ozrejmila primátorka.

Mesto zriadilo aj účet na pomoc

Samospráva podľa nej bude čakať na odborno-technické posúdenie objektu, ako i bytov. "Mesto zriaďuje aj transparentný účet na pomoc obyvateľom panelového domu. Finančnú pomoc poskytneme aj ako mesto. Súčinný je aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý vie poskytnúť humanitárnu pomoc," dodala Grúberová. Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a ďalším pozostalým obetí.  

K tragickému požiaru došlo v noci na štvrtok, hasičom udalosť nahlásili krátko pred 1.00 h. Oheň zasiahol byt na piatom poschodí, pričom sa rozšíril o poschodie vyššie. Udalosť si vyžiadala štyri obete, päť ľudí sa zranilo. Ľahšie zranenia utrpeli aj dva zasahujúci hasiči. Evakuovať museli približne 150 obyvateľov. V bojnickej nemocnici zostali hospitalizovaní dvaja ľudia, ktorí utrpeli otravu oxidom uhoľnatým. Požiar sa hasičom podarilo uhasiť o 3.30 h.

Škodu riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igor Šenitko predbežne odhadol na 400.000 eur až 500.000 eur, uchránené hodnoty predstavovali dva milióny eur. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania expertíznej skupiny z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR z Bratislavy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok