Gröhling: Nemôžeme brať zamestnancov v školstve za rukojemníkov. Na zvýšenie platov stačí podpis Matoviča

TA3
15.6.2022 20:55

Učitelia a lekári protestujú a politici pre nich zatiaľ nemajú riešenia. Rozhodnutie však stojí na ministrovi financií. Minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že na realizáciu zvyšovania platov pre zamestnancov v školstve stačí jeden podpis Igora Matoviča.

"Trojpercentné zvyšovanie platov v školstve vyšlo minulý rok z kolektívneho vyjednávania. Odborári vydebatovali aj príspevok 350 eur," uviedol Branislav Gröhling (SaS), minister školstva, vedy, výskumu a športu. 

Dodal, že spomínané tri percentná v rozpočte neboli k dispozícii a minulý rok v decembri rezort školstva žiadal o peniaze ministerstvo financií, tie však neboli presunuté. 

"Tieto financie nám ministerstvo financií nedalo, takže nemôžeme hlasovať za nariadenie vlády k trojpercentnému zvyšovaniu," povedal Gröhling. Minister školstva potvrdil, že v stredu sa proces uvoľnenia začal realizovať na ministerstve financií. 

"Nemôžeme brať zamestnancov v školstve za rukojemníkov trucovania zo strany ministra financií. Stačí jeden podpis Matoviča a toto zvyšovanie môže byť zrealizované," povedal Gröhling. 

Ferenčák kritizoval vládu

"Kým v uliciach Bratislavy štrajkovalo 15-tisíc učiteľov, tak na Úrade vlády SR sa hádal Gröhling s Matovičom. Záverom bolo, že k žiadnej dohode nedošlo. Je to tragikomické," vyhlásil Ján Ferenčák (Hlas-SD), primátor mesta Kežmarok. Opakovane kritizoval vládu za to, že "nerieši problémy ľudí na Slovensku". Podľa Ferenčáka je potrebné desaťpercentné zvýšenie platov v školstve. 

Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, Richard Vašečka (OĽaNO), oslovil odborárov a zúčastnil sa aj na stretnutí. "Pozorne sme si ich vypočuli." Vašečka si myslí, že je správne, že učitelia sú aktívni. Dohodu o zvýšení očakáva ešte v júni. "Zdanenie alkoholu, hazardu a najväčších firiem máme v programovom vyhlásení vlády. Mne to príde ako normálna vec," dodal Vašečka.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok