Zverejnili dosiaľ tajné fotografie z Guantanáma, pre armádu nie sú príliš lichotivé

ta3/hm ČTK
16.6.2022 07:00

Denník The New York Times zverejnil fotografie z americkej väznice Guantanámo Bay, kam USA od roku 2002 vozili zadržaných teroristov. Pentagón z väznice vydával iba oficiálne fotografie, newyorský denník teraz s využitím zákona o slobodnom prístupe k informáciám zverejnil snímky, ktoré pre armádu nie sú lichotivé. Spútaní väzni na nich majú okuliare prelepené páskou, rúška na ústach a často aj slúchadlá na ušiach.

guantanamo
SITA

Vojenský fotograf Jeremy Lock povedal, že rozumie bezpečnostným dôvodom, kvôli ktorým sa s väzňami takto zaobchádzalo, ale zároveň mu technika blokovania zraku, sluchu a úst pripomenula jeho vlastný výcvik v letectve, ktorý mal pripraviť vojakov na prežitie v zajatí.

Spútaných je ľahšie preniesť

The New York Times zverejnil fotografie vyhotovené vojenskými fotografmi. Jeden z nich Michael W. Pendergrass povedal, že niekedy bolo spútaných väzňov ľahšie prenášať, ako ich nechať ísť samostatne. Ku každému boli pridelení dvaja americkí vojaci. Niektorí z nich uviedli, že zajatci boli často veľmi ľahkí, čo naznačuje, že boli zle živení.

Prvú skupinu väzňov priviezli do tábora Guantánamo na Kube 11. januára 2002. Na mieste boli pripravení dvaja fotografi - zo CNN a The Miami Herald, aby situáciu dokumentovali. Armáda ich nechala prizerať sa, ale bez fotoaparátov. O týždeň neskôr vydal Pentagón vlastné zábery, na ktorých je vidieť 20 väzňov v oranžových kombinézach kľačať pri plote na Guantanáme. Snímky boli pôvodne určené len pre ministerstvo obrany.

Podľa Ženevských konvencií majú byť vojnoví zajatci chránení pred zrakmi verejnosti, ale administratíva vtedajšieho prezidenta Georgea W. Busha tieto snímky dovolila zverejniť, pretože nebolo vidieť tváre väzňov. Na základňu nakoniec previezli okolo 780 ľudí zajatých pri ťažení proti terorizmu po útokoch na USA zo septembra 2001.

Najhorší zo zlých

Bushova administratíva týchto ľudí označovala za "najhorších zo zlých", avšak čísla o následnom právnom konaní o tom nevypovedajú, píše NYT. Obvinených bolo iba 18 zajatcov a vojenský súd usvedčil piatich z nich. Desať väzňov je stále v predbežnom súdnom konaní. Bushov demokratický nástupca Barack Obama sľúbil, že väznicu zatvorí, ale narazil na odpor republikánov. Počet väzňov sa za nasledujúcich administratív znižoval až na súčasných 37.

Tieto fotografie by neprešli cenzúrou na Guantáname ani dnes, keby ich obstarali fotografi médií. Zachytávajú napríklad tváre príslušníkov námornej pechoty, bezpečnostné detaily, vychudnutosť niektorých väzňov aj to, že spútaní boli aj tí na lôžkach vojenskej nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok