Opozícia kritizuje expertnú komisiu k výberu šéfa RTVS. Šíria dezinformácie, reagoval Čekovský

TA3 TASR
14.6.2022 17:53

Opozícia sa snaží šíriť dezinformácie o expertnej komisii, ktorú zriadili v súvislosti s výberom generálneho riaditeľa RTVS, a tým ju spochybniť. Tvrdí to šéf Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO). Reagoval tak na tvrdenia opozičných členov výboru o tom, že komisia sa kreovala tajne. Prekáža im tiež, že Čekovský je šéfom tejto komisie. Chcú ho z funkcie predsedu výboru odvolať.

Opozícia kritizuje expertnú komisiu k výberu šéfa RTVS. Šíria dezinformácie, reagoval Čekovský
TASR/Jaroslav Novák

Vznik komisie podľa Čekovského podporili členovia výboru. "Pred niekoľkými týždňami sa na výbore pre kultúru a médiá našla absolútna zhoda na tom, že je potrebné, aby na verejnom vypočutí bola odborná komisia," povedal s tým, že na výbore odobrili, kto bude mať v komisii zastúpenie.

Šéf výboru ozrejmil, že následne oslovili inštitúcie, aby ponúkli osobnosti do komisie. "Potom bol výbor informovaný, ktoré osobnosti to sú, prebehla diskusia," vysvetlil s tým, že členovia komisie boli aj na pondelkovom verejnom vypočutí kandidátov, vďaka čomu bolo vypočutie profesionálnejšie.

Komisia počas utorka pripravila hodnotenie jednotlivých projektov a kandidátov. Má ísť o jednotný výstup pre výbor a poslancov, ktorí budú v pléne voliť šéfa RTVS. Stanovisko komisie má obsahovať slovné hodnotenie. "A zároveň možno aj odporúčanie, kto sa im javí ako najlepší," uviedol Čekovský.

Komisia bola podľa jeho slov zriadená v súlade s rokovacím poriadkom, pričom jej predsedom môže byť len poslanec, respektíve člen výboru. Čekovský navrhol seba za predsedu, čo nebolo podľa neho spochybnené a on v komisii nehlasuje. Stretnutia komisie nie sú podľa neho tajné a spisuje sa z nich zápisnica.      

Opoziční členovia výboru Jana Vaľová, Dušan Jarjabek (obaja Smer-SD) a Tomáš Taraba (nezaradený) v utorok informovali, že chcú, aby Čekovský skončil vo funkcii šéfa výboru. Obrátia sa preto na predsedu parlamentu Borisa Kollára s otázkou, ako chce situáciu riešiť. Prekáža im, okrem iného, že Čekovský je šéfom expertnej komisie a mohol rozhodovať o zložení komisie. Tvrdili tiež, že kreovanie komisie bolo tajné. Opozícia podľa ich slov nevie, aké sú kompetencie komisie, ako sa vyberali jej členovia alebo ako bude zapojená do výberu riaditeľa RTVS. Označili to za netransparentný postup.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok