Obrancovia závodu Azot v Severodonecku sa majú Rusku vzdať. Ukrývajú sa v ňom civilisti aj deti

TA3 ČTK
14.6.2022 14:56

Ruské ministerstvo obrany dnes nabádalo ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v chemickom závode Azot v Severodonecku na východe Ukrajiny, aby sa vzdali, uviedla agentúra Interfax. Ministerstvo zároveň oznámilo zámer umožniť civilistom, ktorí sa v areáli chemičky ukrývajú, evakuáciu na území pod kontrolou proruských separatistov.

Moskva vyzvala ukrajinských obrancov v chemičke v Severodonecku, aby sa vzdali
Serhiy Hayday/Twitter

Podľa Serhija Hajdaja, gubernátora Luhanskej oblasti, v ktorej Severodoneck leží, je v priemyselnom areáli asi 500 civilistov a približne 40 detí.

"Ruská federácia sa zaručuje za ochranu života a dodržanie všetkých pravidiel ženevského dohovoru týkajúcich sa nakladania s vojnovými zajatcami, rovnako ako tomu bolo v prípade tých, ktorí sa predtým vzdali v Mariupole," uviedol ruský generál Michail Mizincev. Ukrajinskí vojaci majú podľa Moskvy zložiť zbrane v stredu od ôsmich do pätnástich hodín moskovského času.

"Garantuje sa bezpečná evakuácia všetkých civilistov bez výnimky v rámci humanitárnych konvojov do miest dočasného pobytu," povedal aj Mizincev. Generál upresnil, že ruská strana navrhuje evakuáciu civilistov do mesta Svätove, ktoré leží na území takzvanej Luhanskej ľudovej republiky, teda medzinárodne neuznávaného útvaru, ktorý na východnej Ukrajine vyhlásili prerušení separatisti.

Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Hajdaja podnikajú ruské sily na mesto, vrátane areálu Azot útoky a hromadná evakuácia obyvateľov zo Severodonecku nie je kvôli ostreľovaniu možná. V meste, ktoré pred vojnou mávalo asi 100-tisíc obyvateľov, zostalo podľa oznámenia starostu mesta Oleksandra Strjuka z minulého týždňa asi 10-tisíc civilistov.

Centru velia Rusi

Ukrajinské sily stratili kontrolu nad centrom Severodonecku a teraz ovládajú iba priemyselnú zónu v okrajových častiach mesta, vyplýva z posledných oznámení ukrajinských predstaviteľov. Podobná situácia nastala skôr v Mariupole, kde sa posledný ukrajinský odpor sústredil do rozľahlých oceliarní Azovstal. Moskva aj vtedy naliehala na ukrajinských obrancov areálu, aby sa vzdali, podmieňovala tým evakuáciu civilistov.

Viac ako 1000 bojovníkov z Azovstalu nakoniec zložilo zbrane, keď ich k tomu vyzval aj Kyjev. Ruské sily potom vojakov podľa rôznych zdrojov previezli buď na ruské územie, alebo na územie spravované proruskými separatistami na východnej Ukrajine. Kyjev usiluje o to, aby obrancovia Azovstalu boli vymenení za ruských vojakov zajatých na Ukrajine, ale ruskí poslanci požadujú, aby niektorí z ukrajinských bojovníkov z Mariupolu boli postavení pred súd.

Podľa sobotného tvrdenia Ruskom podporovanej separatistickej skupiny je v chemičke Azot uväznených okrem civilistov aj 300 až 400 ukrajinských bojovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok