Gašpar: Takmer polovica ľudí v NAKA bojuje proti finančným zločinom

SITA
26.12.2012 09:50

Odhaľovaniu finančných zločinov sa venuje približne 200 pracovníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Pre agentúru SITA to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. NAKA funguje od 1. decembra a pracuje v nej okolo 500 ľudí. Podľa Gašpara si jej vytvorenie nevyžiadalo žiadne navýšenie finančných prostriedkov. "Skôr očakávame ich úsporu, čo budeme môcť hodnotiť až s istým časovým odstupom," ozrejmil.

Gašpar: Takmer polovica ľudí v NAKA bojuje proti finančným zločinom
SITA

Úrad boja proti organizovanej kriminalite a Úrad boja proti korupcii sú od 1. decembra zastrešené pod jednou agentúrou. Pointou je ich vzájomné prepojenie s cieľom zefektívniť a ďalej špecializovať ich činnosť v boji proti závažným formám trestnej činnosti. "To bude aj výmena informácií a vzájomná spolupráca na prípadoch," vysvetlil policajný prezident. Podľa Gašpara existujú prípady sofistikovaného charakteru, kde sa organizované skupiny nezaoberajú len násilnou alebo drogovou trestnou činnosťou, ale aj ekonomickou, prípadne aj korupciou. "Všetko je vzájomne poprepájané a toto klbko rôznych trestných činov je treba rozpliesť a vyšetrovať. Pri takýchto náročných prípadoch je spolupráca týchto zložiek nevyhnutná," povedal.

Práve odhaľovanie finančných zločinov by malo byť jednou z dominánt kriminálnej agentúry. Preto sa podľa Gašparových slov zintenzívnila spolupráca policajných zložiek so zložkami ministerstva financií. "Hovoríme o Národnej jednotke finančnej polície a jej súčinnosti s Odborom boja proti daňovým podvodom a Kriminálnym úradom finančnej správy, teda o takzvanej Daňovej kobre," uviedol policajný šéf. Štátny rozpočet podľa neho prichádza o peniaze najmä nelegálnymi daňovými únikmi. "Ide o milióny eur. Na túto oblasť sa s Daňovou kobrou zameriavame," dodal.

Policajti sú v NAKA rozdelení do štyroch národných jednotiek – protidrogovej, protikorupčnej, protizločineckej a národnej jednotky finančnej polície. Každá z národných jednotiek má štyri expozitúry – Bratislava, Západ, Stred a Východ. Národné jednotky sú podporované odborom riadenia a medzinárodnej spolupráce, ďalej finančnou spravodajskou jednotkou a tiež jednotkou operatívneho nasadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok