Prvé podozrenie na opičie kiahne na Slovensku, na východe hospitalizovali pacientku

ta3 TASR
14.6.2022 11:45

Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove prijali pacientku s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou.

Potvrdila to nemocnica, upozornil na to portál noviny.sk. Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov, priblížil námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre nechirurgické odbory nemocnice Boris Mavrodiev. "Opatrenia vo vzťahu ku kontaktom pacientky sú v kompetencii príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý bol o situácii informovaný," dodal Mavrodiev. Ak by výsledky potvrdili podozrenie, išlo by o prvý prípad opičích kiahní na Slovensku.

K prípadu sa vyjadril aj hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že Úrad verejného zdravotníctva informovali o podozrení v utorok dopoludnia. Vzorku od pacientky, ktorú hospitalizovali v Prešove, zaslali na vyšetrenie do Bratislavy. O prípadnej pozitivite budú verejnosť informovať.

"Evidovali sme už podozrenia na opičie kiahne, rádovo v jednotkách prípadov. Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené. Ani v jednom prípade sa opičie kiahne zatiaľ nepotvrdili," uviedol v stanovisku Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok