Dalo sa jej zabrániť? Vojna na Ukrajine nie je čiernobiela, mohla byť vyprovokovaná, hovorí pápež

TA3 ČTK
14.6.2022 11:42

Podľa pápeža Františka nie je vojna na Ukrajine čiernobiela, malo by sa na ňu nazerať komplexne a hľadať aj jej príčiny. Pápež to povedal v rozhovore s jezuitskými novinármi, ktorý dnes zverejnil denník La Stampa. Hlava katolíckej cirkvi v ňom špekuluje, že vojna mohla byť nejakým spôsobom vyprovokovaná a či sa jej dalo zabrániť. Pápež tiež znovu kritizoval zvýšený predaj zbraní a ocenil aj statočnosť Ukrajincov, ktorí bránia svoju krajinu a bojujú o prežitie.

"Vidíme brutalitu a zúrivosť, s akou túto vojnou vedú jednotky, najmä ruskí žoldnieri. Ale nebezpečenstvo je v tom, že vidíme len tie hrôzy, a nie to, čo je za touto vojnou, ktorá mohla byť nejakým spôsobom vyprovokovaná a či jej mohlo byť zabránené," povedal minulý mesiac pápež niekoľkým editorom európskych kultúrnych jezuitských časopisov. "Registrujem aj záujem o testovanie a predaj zbraní. Je to veľmi smutné, ale v podstate to je to, čo je v hre," dodal.

Pápež tiež uviedol, že na súčasné udalosti by sa nemalo hľadieť štýlom "Červená Čiapočka", teda že Čiapočka bola dobrá a vlk zlý. "Je to globálna záležitosť, veľmi komplexná a previazaná," dodal. Povedal tiež, že pred vojnou hovoril s jedným šéfom štátu, ktorého nemenoval, a ten podľa pápeža vyjadril obavy zo správania NATO. "Opýtal som sa ho prečo? A on mi odpovedal: Štekajú pri bránach Ruska a neuvedomujú si, že Rusi sú imperiálni a nedovolia žiadnym zahraničným mocnostiam sa priblížiť," uviedol pápež.

Nemalo by sa zabúdať aj na iné vojny

"Niekto môže povedať, že som proputinovský. Nie, nie som... jednoducho som proti redukovaniu komplexných vecí na dobro a zlo bez toho, aby sa hľadali príčiny a záujmy, ktoré sú veľmi zložité," povedal pápež. Rusko sa podľa neho prepočítalo, keď si myslelo, že "všetko skončí za týždeň". "Narazilo na statočný ľud, národ, ktorý bojuje o prežitie," dodal.

Pápež tiež zopakoval, že kvôli vojne na Ukrajine by sa nemalo zabúdať na ďalšie vojny, napríklad v Afrike, kde ozbrojené konflikty pokračujú a "nikoho to nezaujíma". "Pomyslime aj na Mjanmarsko a Rohingy. Svet je vo vojne," povedal pápež. Podľa neho ide o "tretiu svetovú vojnu po častiach".

Najprv stretnutie s Putinom

Pápež od začiatku ruskej invázie 24. februára opakovane vyzýva na ukončenie vojny a Vatikán vyvíja diplomatické úsilie v snahe pomôcť k prímeriu. Pápež už deň po ruskej invázii v neobvyklom kroku navštívil ruskú ambasádu v Ríme a telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Minulý mesiac pápež uviedol, že do Kyjeva nepôjde, pretože najskôr sa chce stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému to ponúkol už v marci.

V dnes zverejnenom rozhovore tiež pápež zmienil možnú schôdzku s moskovským patriarchom Kirillom, lídrom ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorý má blízko k Putinovi a ruskú inváziu na Ukrajine podporuje. "Rozhodli sme sa schôdzku odložiť, aby náš rozhovor nebol zle pochopený," povedal pápež k skoršiemu plánu Vatikánu, aby sa obaja stretli tento mesiac v Jeruzaleme. Pápež uviedol, že sa snáď s Kirillom stretne v septembri v Kazachstane na medzináboženskom fóre. Minulý týždeň ale pápež kvôli problémom s kolenom zrušil cestu do Afriky, plánovanú na začiatok júla, takže ani septembrová cesta sa z toho istého dôvodu nemusí uskutočniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok