Ukrajina sa zrejme stane kandidátom na členstvo v Európskej únii. Niekoľko štátov má stále pochybnosti

TA3 ČTK
14.6.2022 10:50

Európska komisia je pripravená odporučiť kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii. Po pondelňajšom večernom rokovaní zboru komisárov to napísal bruselský web Politico s odvolaním sa na niekoľko únijných činiteľov.

fh
TASR/AP

Komisia v piatok zverejní zhodnotenie, ako je Ukrajina pripravená stať sa kandidátskou krajinou, o samotnom priznaní statusu uchádzača o členstvo musia jednomyseľne rozhodnúť únijné štáty. Zatiaľ čo krajiny geograficky bližšie Ukrajine sú tomu naklonené, niekoľko západoeurópskych štátov dáva najavo pochybnosti.

Kyjev požiadal o členstvo v európskom bloku len niekoľko dní po februárovom začiatku ruskej invázie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvtedy vytrvalo zdôrazňuje, že rýchle priznanie pozície kandidáta bude pre jeho krajinu dôležitou podporou v boji proti agresorovi. Podľa činiteľov citovaných obvykle dobre informovaným serverom sa na tom zhodujú aj eurokomisári.

"Komisia nezabúda, že Ukrajina je jedinou krajinou v Európe, kde ľudia umierali a strieľalo sa na ne preto, že v uliciach nosili vlajky EÚ. Nemôžeme im teraz povedať, prepáčte, ľudia, mali ste zlé vlajky," citoval web jedného z činiteľov oboznámených s priebehom pondelkového rokovania.

Zaslúžime si aspoň toto

Skoré priznanie kandidátskeho postavenia presadzujú najmä krajiny východného krídla EÚ vrátane Česka, naproti tomu z Francúzska, Nemecka či Holandska znejú hlasy upozorňujúce na zložitosť prijímacieho procesu. Ukrajina bude musieť kvôli prípadnému členstvu v únii presadiť množstvo reforiem vrátane zabezpečenia bezproblémového fungovania právneho štátu. 

Zástancovia opatrnejšieho prístupu pripomínajú, že balkánske krajiny na čele so Srbskom a Čiernou Horou nie sú na dohľad členstva ani takmer dve desaťročia po tom, čo im únia európsku perspektívu prisľúbila.

Po tom, čo komisia v piatok zverejní svoje odôvodnené stanovisko, čaká budúci týždeň kľúčová debata premiéry a prezidentov členských krajín na bruselskom summite. Únijní diplomati očakávajú, že ak by sa podarilo šéfmi skeptických štátov presvedčiť na podporu kandidatúry, môžu do záverov vrcholného stretnutia presadiť niektoré dodatočné podmienky. Ukrajinské vedenie naproti tomu tvrdí, že ak samit jednoznačné rozhodnutie neprijme, bude to zlý signál pre ľudí brániacich na Ukrajine popri svojej vlasti aj európske hodnoty.

"Naozaj si zaslúžime ďalší logický krok, a to je postavenie kandidáta. Je to ďaleko do členstva. Nie je to ani začatie prístupových rozhovorov. Ale zaslúžime si aspoň toto," povedal bruselskému webu šéf Zelenského kancelárie Ihor Žovkva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok