Nemecko je najvýznamnejším ekonomickým a bezpečnostným partnerom, povedal Heger

TA3 TASR
13.6.2022 15:54

Nemecko je pre Slovensko strategický politický a najvýznamnejší ekonomický partner. V súčasnosti ide aj o obranného a bezpečnostného partnera. Premiér Eduard Heger to médiám povedal v lietadle do Berlína, kde sa má stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Nemecko podľa Hegera pripravuje výstavbu LNG terminálu a Slovensko by malo záujem o kapacity z tohto terminálu na zásobovanie plynom. Na stretnutí chce zdôrazniť otázku solidarity v prípade náhleho výpadku či prerušenia dodávok plynu. Slovensko potrebuje mať istotu, že táto solidarita zostane zachovaná.

Heger sa bude s kancelárom rozprávať aj o dodávke nemeckých aj slovenských zbraní na Ukrajinu. Rokujú o tom aj ministerstvá obrany. Premiér to podľa vlastných slov podporuje. "Ide o diskusiu, aby oni nám poskytli pásovú techniku a my na základe toho vieme poskytnúť našu techniku Ukrajine," uviedol.

Predseda vlády SR pripomenul, že Nemecko poskytlo Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot. K pomoci sa potom pridalo aj Holandsko. "Slovensko má dnes najlepšie zabezpečenú obranu, akú kedykoľvek malo," skonštatoval Heger s tým, že Patrioty by mohli byť dlhodobo prítomné na Slovensku. Verí, že to nebude problém.

Heger odcestoval na jednodňovú návštevu do Berlína. Navštívi aj Nemeckú spoločnosť pre zahraničnú politiku a položí kvety k pamätníku Berlínskeho múru. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok