Zabráňte poteniu a ochlaďte sa potravinami: V horúčavách majte po ruke banány či batáty

TA3/zm
13.6.2022 16:00

Predstavte si chilli a okamžite sa vám vytvoria kropaje potu na čele. Je jasné, že štipľavé papričky dokážu naše telo poriadne rozpáliť. A potom sú tu potraviny, ktoré nás dokážu, naopak, schladiť. Pripravte sa na nákup, toto v lete potrebujete!

Zabráňte poteniu a ochlaďte sa potravinami: V horúčavách majte po ruke banány či batáty
Pexels

Určité potraviny pomáhajú nášmu telu vysporiadať sa s okolitými vysokými teplotami. Pri predpovedi na tento týždeň by ste rozhodne mali zájsť na nákup a urobiť si doma zásoby nasledujúcich vecí.

Mlieko

Vo všeobecnosti platí, že v lete by ste mali siahať po strave bohatej na dva minerály. Vápnik reguluje telesnú teplotu a potláča nadmerné potenie. Najjednoduchšie ho telu dodáte pomocou mlieka, ktoré môžete zaradiť napríklad do svojho raňajkového menu alebo si s ním pripravte chutné ovocné smoothie.

Banány

Potením prichádza ľudský organizmus o dôležité minerály, vitamíny či kyseliny. Telo ich potrebuje dostať naspäť, inak hrozí kolaps z tepla. Najznámejšou ochladzujúcou potravinou, ktorá zároveň organizmu dodá všetko „vypotené“ naspäť, je banán. Obsahuje draslík, horčík či magnézium.

Batáty

Podobne ako banány zaúčinkujú aj sladké zemiaky. Batáty upokojujú nervy a znižujú tlak, vďaka čomu sa budete menej potiť a pocitovo telo ochladíte. Horčík, ktorý sa v nich nachádza, zlepšuje tiež trávenie, vďaka čomu nebude telo vytvárať zbytočne energiu, ktorú pociťujeme ako vnútorné teplo. Sekundárne je to teda tiež minerál, vďaka ktorému sa aspoň trochu schladíme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok