Ruský Výbor proti mučeniu končí. Odmieta označenie zahraničného agenta vyžadované úradmi

TA3 TASR
12.6.2022 21:47

Šéf ruského Výboru proti mučeniu v nedeľu oznámil, že táto mimovládna organizácia ukončuje svoju činnosť. Odmieta totiž používať hanlivé označenie zahraničný agent vyžadované ruskými úradmi, informovala agentúra AFP.

Rusko: V Moskve sa konala skúška vojenskej prehliadky pred Dňom víťazstva
TASR/AP

"Nechceme pokračovať v práci s nálepkou 'zahraniční agenti'. Považujeme toto označenie za urážku a pošpinenie dobrého mena," napísal na sociálnej sieti telegram Sergej Babinec. O rozpustení organizácie, ktorá roky upozorňovala na prípady zneužívania právomocí v radoch ruských bezpečnostných síl, podľa neho rozhodli v sobotu samotní jej členovia.

"Napriek očividnej dôležitosti našej misie sa ju (ruské) dlhé roky snažili vykresľovať ako podnecovanú zo zahraničia a škodlivú. Úrady tým vysielajú signál, že sa mučenie stáva, alebo sa už stalo, súčasťou vládnej politiky," uviedol šéf Výboru proti mučeniu, ktorý vyvíjal svoju činnosť v Rusku od roku 2000. Snažil sa pritom podnietiť ruské orgány, aby vyšetrovali prípady mučenia a zlého zaobchádzania, z ktorého boli podozriví príslušníci bezpečnostných zložiek. Požadoval tiež prijatie opatrení, ktoré by takéto nezákonnosti eliminovali.

Výbor sa okrem iného venoval situácii v Čečensku. Za tzv. zahraničného agenta bol prvýkrát označený už v roku 2015 a potom opäť v roku 2016. V Rusku od roku 2012 platí zákon označujúci za zahraničných agentov organizácie alebo jednotlivcov, ktoré na svoju činnosti dostávajú prostriedky zo zahraničia a ktorú ruské orgány kvalifikujú ako politickú alebo protištátnu. S týmto dehonestujúcim označením sa spájajú mnohé obmedzenia a nepríjemnosti.

Na zoznamy zahraničných agentov boli už v Rusku zaradené desiatky kritikov Kremľa vrátane novinárov, aktivistov za ľudské práva či umelcov. Mnohí z nich v obave z trestného stíhania odišli do exilu. Represie voči ruským aktivistom, mimovládnym organizáciám, novinárom a kritikom putinovského režimu sa ešte výrazne zintenzívnili po invázii na Ukrajinu. V apríli ruské úrady zatvorili 15 medzinárodných organizácií vrátane Amnesty International a Human Rights Watch. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok