Trasy na vývoz obilia z Ukrajiny majú problémy, hlásia ich aj na Dunaji

TA3 TASR
12.6.2022 20:49

Ukrajina vytvorila dve trasy cez Poľsko a Rumunsko na vývoz obilia a odvrátenie globálnej potravinovej krízy. Naráža však na prekážky, ktoré spomaľujú tento export. Uviedol to v nedeľu námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytro Senik.

Trasy na vývoz obilia z Ukrajiny majú problémy, hlásia ich aj na Dunaji
TASR/AP

Invázia ruskej armády na Ukrajinu zastavila vývoz obilia cez Čierne more. Na trhu je ho tak nedostatok a ceny prudko stúpajú, čo predstavuje hrozbu pre globálnu potravinovú bezpečnosť.      

Ukrajina je štvrtým najväčším vývozcom obilia na svete. Kyjev tvrdí, že na území, ktoré má pod kontrolou,  je uskladnených približne 30 miliónov ton obilia. Tie sa teraz snaží vyvážať po železnici, cestách a riekach.

Kyjev rokuje s pobaltskými štátmi o vytvorení tretieho koridoru na vývoz potravín, uviedol Senik. Bližšie informácie o tom, koľko obilia sa už presunulo alebo bude presúvať týmito cestami, neposkytol.

"Tieto trasy nie sú dokonalé, keďže vytvárajú určité prekážky, ale robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ich rozvinuli," povedal na okraj ázijského bezpečnostného samitu v Singapure. 

Ukrajinské železnice majú trate s iným rozchodom koľají, takže sa obilie musí prekladať do iných vlakov na hraniciach, kde nie je veľa prepravných alebo skladovacích zariadení.

Export obilia cez Rumunsko zahŕňa prepravu po železnici do prístavov na rieke Dunaj a jeho naloženie na člny, ktorého ho dopravia do čiernomorského prístavu Konstanca, čo je zložitý a nákladný proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok