Na VC Azerbajdžanu triumfoval Verstappen, druhý skončil Mexičan Perez

TA3 TASR
12.6.2022 14:55

Holanďan Max Verstappen triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Azerbajdžanu, ôsmych pretekoch motoristického seriálu MS F1. Double tímu Red Bull dokonal druhým miestom Mexičan Sergio Perez, tretí finišoval Brit George Russell na Mercedese. Neúspechom sa preteky skončili pre stajňu Ferrari, Carlos Sainz aj víťaz kvalifikácie Charles Leclerc vypadli po technických problémoch.

Pre 24-ročného obhajcu titulu to bolo 5. víťazstvo v sezóne, 25. v kariére a zvýšil ním náskok na čele priebežného poradia. Za neho sa v celkovom hodnotení posunul Perez pred Leclerca. Monačan potvrdil v sobotu tohtosezónnu výbornú bilanciu, keď z 8 kvalifikácií triumfoval v 6. Iba dve z nich však premenil na víťazstvo. Formu potvrdil Russell, ktorý predĺžil svoju sériu umiestnení v prvej päťke na osem pretekov. Jeho tímový kolega a sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton finišoval štvrtý.

Víťaz kvalifikácie Leclerc prišiel o prvú priečku ešte pred úvodnou zákrutou, keďže vynikajúci štart mal Perez a dostal sa na čelo. Aj druhý Red Bull sa chcel dostať pred Leclerca, ale ten na dlhej rovinke viackrát úspešne čelil Verstappenovi so zapnutým systémom DRS. V 9. kole zlyhali brzdy Sainzovi a preteky sa pre neho skončili. Krátko nato mal na rovnakom mieste problémy aj Vettel, ktorý vyšiel z trate do "slepej" uličky, ale po strate niekoľkých pozícií pokračoval v pretekoch. V 15. kole sa Verstappen bez problémov dostal pred Pereza na prvú pozíciu. Za nimi jazdil tretí Leclerc, štvrtý bol Russell. Pohromu Ferrari dokonali problémy s motorom Leclerca, ktorý odstúpil v 20. kole.

V 24. kole vypadol tretí monopost s motorom Ferrari - Alfa Romeo pilota Čou Kuan-jüma. Za suverénnymi Red Bullmi jazdil tretí Russell s výrazným náskokom na štvrtého Gaslyho. V 34. kole vypadol už štvrtý pohonný agregát Ferrari, tentoraz Haas jazdca Magnussena. O štyri kolá chcel Cunoda využiť systém DRS, otvorila sa mu však iba polovica zadného krídla. Následne musel ísť do boxov, okrem prezutia pneumatík mu mechanici lepiacou páskou opravili zadné krídlo. Hamilton sa postupne posúval, až sa dostal za Russella na štvrté miesto. Ten mal však vyše 20-sekundový náskok, s ktorým si bez problémov postrážil pozíciu. Red Bully si pripísali tretie double v sezóne.

Nasledujúce preteky sú na programe 19. júna na okruhu Gillesa Villeneuvea v Montreale.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok