Proces v kauze Kuciak bude pokračovať v utorok, súd by mal vypočúvať Andruskóa

TA3 TASR
12.6.2022 12:38

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku má od utorka, 14. júna, opäť pokračovať proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Pojednávať sa má aj v stredu a štvrtok. Už v poradí piaty pojednávací deň by mal súd vypočúvať Zoltána Andruskóa, ktorý je v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu avizovala, že by mal byť neskôr vypočutý aj člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss. A to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Tiež bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Darko Dragič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Szabó priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

Témy: Ján Kuciak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok