NHL: Tampa si so slovenským obrancom Erikom Černákom zabezpečila postup do finále

TA3 TASR
12.6.2022 09:29

Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom sa tretí rok za sebou prebojovali do finále play off NHL. Postup si zabezpečili v noci na nedeľu, keď zvíťazili v šiestom dueli finále Východnej konferencie doma nad New Yorkom Rangers 2:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

NHL: Tampa si so slovenským obrancom Erikom Černákom zabezpečila postup do finále
TASR/AP

Dvomi gólmi zariadil výhru Lightning kapitán Steven Stamkos. Dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára sa vo finále play off stretne s Coloradom, séria odštartuje v noci na štvrtok na ľade Avalanche (2.00 SELČ).

Tampa dokázala otočiť vývoj série, v ktorej prehrávala 0:2. V konferenčnom finále vyhrala štyri zápasy za sebou, hrdinom toho šiesteho bol dvojgólový Stamkos, pri oboch zásahoch mu asistoval Ondřej Palát. Tradičnou oporou úradujúceho šampióna bol brankár Andrej Vasilevskij, ktorý predviedol 20 úspešných zákrokov.

Prekonal ho iba Frank Vatrano, ktorý v 54. minúte vyrovnal v presilovke na 1:1. Černák odohral za "blesky" 19:39 min., vyslal jednu strelu na bránku, rozdal šesť "hitov" a zblokoval dve strely súpera. "Jazdci" dohrávali zápas bez centra druhého útoku Ryana Stromea, ktorý v druhej tretine utrpel zranenie v dolnej časti tela. "Každý hráč je len súčasť procesu. A to, čo robí tento tím tak výnimočným a jedinečným, je len to, že nás nezaujíma, ako sa to robí. Musíme to jednoducho urobiť. Som veľmi, ale veľmi hrdý na toto mužstvo," povedal Stamkos pre oficiálny web súťaže.

Hráči Lightning vyhrali 11 sérií play off za sebou, čo je tretia najdlhšia séria v histórii NHL. New York Islanders v rokoch 1980-84 uspeli 19-krát v rade a Montreal Canadiens 13-krát v rokoch 1976-80. "Bude ťažké dostať sa z týchto chvíľ, obzrieť sa späť a uvedomiť si, aký špeciálny tím máme, pretože ešte stále musíme odohrať nejaké zápasy. Stále nie ste na konci svojho cieľa, ale hovorím, toto mužstvo je úžasné a výnimočné," dodal Stamkos.

semifinále play off NHL
šiesty zápas finále Východnej konferencie:
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Góly: 31. Stamkos (Palát, Sergačov), 54. Stamkos (Kučerov, Palát) – 54. Vatrano (Copp). Brankári: Vasilevskij - Šesťorkin, strely na bránku: 31:21, 19.092 divákov.
/konečný stav série: 4:2, Tampa postúpila do finále play off/


Slovák v akcii:
Erik Černák (Tampa Bay)      19:39  0 0 0  0 1 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok