ONLINE: Kyjev zriadil koridory na vývoz obilia. Na Ukrajine prišiel o život už druhý britský vojak

TA3 TASR ČTK
12.6.2022 07:25

Ukrajine sa podarilo zriadiť dva koridory na vývoz obilia zo svojho územia vedúce cez Poľsko a Rumunsko, čo by malo pomôcť odvrátiť globálnu potravinovú krízu. Bývalý britský vojak prišiel o život v bojoch s ruskými silami v ukrajinskom meste Severodoneck. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:09 Podľa denníka RBK-Ukrajina v nedeľu zahrmel výbuch v okupovanom Berďansku, časť mesta kvôli tomu zostala bez elektriny. Hovorca mestského zastupiteľstva Danyjil Vodolazkyj podľa agentúry Unian uviedol, že okupanti vysvetľovali výbuchy ako elektrický skrat, aby utajili, že v skutočnosti v centre mesta horeli ruské vojenské autá s písmenom zet ako rozpoznávacím znakom.

22:43 Príslušníci ruských inváznych síl zničili most spájajúci mestá Severodoneck a Lysyčansk vo východoukrajinskom Donbase, o ktorý sa momentálne zvádzajú ťažké boje. Informoval o tom v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, ktorého citoval denník The Guardian. 

21:10 Ruskí policajti v nedeľu v Petrohrade zadržali demonštranta protestujúceho proti tomu, že v krajine nedochádza k žiadnemu striedaniu pri moci, uviedol server OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zákroky.

20:50 Šéf ruského Výboru proti mučeniu v nedeľu oznámil, že táto mimovládna organizácia ukončuje svoju činnosť. Odmieta totiž používať hanlivé označenie zahraničný agent vyžadované ruskými úradmi, informovala agentúra AFP. 

19:45 Ruskí okupanti opäť vysťahovali náklad valcovanej ocele z prístavu Mariupol - už tretiu loď v poradí.

19:06 Strategický švédsky ostrov Gotland v Baltskom mori je už týždeň dejiskom námorného cvičenia Baltops, ktorého sa každoročne okrem štátov NATO zúčastňujú aj armády Švédska a Fínska. Tohtoročné manévre sa konajú v čase zvýšeného napätia, ktoré v Európe vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.

17:38 Ruské straty od začiatku invázie odhadol ukrajinský generálny štáb na 32 150 vojakov, 1430 tankov, 3484 obrnených vozidiel, 715 diel a 226 raketometov. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

16:31 Ukrajine sa podarilo zriadiť dva koridory na vývoz obilia zo svojho územia vedúce cez Poľsko a Rumunsko, čo by malo pomôcť odvrátiť globálnu potravinovú krízu. Uviedol to v nedeľu námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytro Senik.

16:16 Bývalý britský vojak prišiel o život v bojoch s ruskými silami v ukrajinskom meste Severodoneck.Informuje o tom televízia Sky News a denník Daily Mail, ktoré sa odvolávajú na jeho rodinu. 

16:15 Telá desiatok ukrajinských vojakov, ktorí zahynuli počas obliehania oceliarní Azovstaľ príslušníkmi ruských inváznych vojsk, sa stále nachádzajú v prístavnom meste Mariupol. Uviedol to v nedeľu bývalý veliteľ jednotky špeciálneho určenia Azov Maksym Žorin. Informuje agentúra Reuters. 

15:24 Ruské jednotky riadenými strelami typu Kalibr zničili rozsiahly sklad zbraní zo Spojených štátov a Európy v ukrajinskej Ternopiľskej oblasti, uviedlo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Informujú agentúry Reuters a AFP. 

14:36 Nikto nevie, ako dlho bude vojna na Ukrajine trvať, ukrajinské jednotky však vzdorujú očakávaniam a bránia ruským silám v obsadení východnej časti krajiny, uviedol v noci na nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve vyhlásil, že je hrdý na ukrajinských obrancov, ktorým sa darí blokovať postup Rusov vo východnom priemyselnom regióne Donbas. Región hraničí s Ruskom a už osem rokov jeho veľkú časť ovládajú Moskvou podporovaní proruskí separatisti.

13:50 Pápež František vyzval v nedeľu ľudí, nech nedopustia, aby sme si na vojnu na Ukrajine zvykli. "Prosím, nezvyknime si na túto tragickú realitu. Modlime sa a bojujme za mier," uviedla hlava katolíckej cirkvi pred davmi veriacich a návštevníkov po tradičnej modlitbe Anjel Pána na Námestí sv. Petra v Ríme.

13:28 V Tbilisi sa konal protivojnový protest. Aktivisti položili na zem aj zakrvavenú vlajku Ruska.

12:40 Ruská armáda sa podľa odhadov ukrajinskej vojenskej rozviedky pripravuje na dlhšiu vojnu na Ukrajine. Plány ruských ozbrojených síl sa predĺžili o ďalších 120 dní - do októbra tohto roka, uviedli vojenskí experti amerického Inštitútu pre výskum vojny.

11:07 Pri raketovom útoku na mesto Čortkiv v Ternopilskej oblasti na západe Ukrajiny utrpelo zranenia 22 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

10:14 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 3600 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 725 mužov, 2159 žien a 716 detí. O dočasné útočisko požiadalo 20 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za sobotu 3649 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

10:00 Štyri milióny ľudí už prekročili poľsko-ukrajinské hranice od 24. februára, keď Rusko začalo vojenskú ofenzívu na Ukrajinu. Na sociálnej sieti Twitter to v nedeľu uviedla poľská pohraničná stráž. Informovala o tom agentúra PAP.

9:12 V Severodonecku na východe Ukrajiny sa aj naďalej bojuje, podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja má ale Ukrajina pod kontrolou priemyslovú oblasť a chemickú továreň, kde sa pred ruským ostreľovaním skrývajú stovky ľudí.

8:18 Rusko v nedeľu plánuje otvoriť svoje prvé vlastné reštaurácie s rýchlym občerstvením, ktoré majú nahradiť legendárny McDonald's, informovala americká spravodajská televízia CNN.

Prvých 15 reštaurácií reťazca sa otvorí v Moskve a priľahlom  regióne. "V blízkej budúcnosti budú nasledovať otvorenia ďalších reštaurácií v celom Rusku", uviedla CNN.

7:15 Ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že od zakladateľa a generálneho riaditeľa spoločnosti SpaceX Elona Muska dostalo nové satelitné komunikačné systémy Starlink, ktoré sú potrebné na vykonávanie špeciálnych misií.

Na Twitteri uviedlo: "Multitasker @elonmusk zvláda nielen pracovať na prípravách misie na Mars, ale aj odovzdávať starlinky našej rozviedke, ktorá ich tak (veľmi) potrebuje pre svoje špeciálne misie".

7:00 Samozvaná Donecká ľudová republika, vyhlásená na východe Ukrajiny proruskými separatistami, v sobotu informovala o silnom výbuchu v oblasti mesta Avdijivka, kde sa nachádza chemický závod Koksochim. Avdijivka, ktorú v súčasnosti ovládajú ukrajinské jednotky, leží severne od mesta Doneck, obsadeného po rusky hovoriacimi  separatistami, vysvetlil Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok