Najvyšší súd sa bude zaoberať odvolaním starostu v kauze s Dorovcami

TA3 TASR
11.6.2022 08:58

Najvyšší súd SR by sa mal 11. júla zaoberať odvolaním starostu Dolného Chotára Františka D. Špecializovaný trestný súd ho vlani neprávoplatne odsúdil na 25-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Uznal ho za vinného z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní Najvyššieho súdu SR.

Najvyšší súd sa bude zaoberať odvolaním starostu v kauze s Dorovcami
TASR - Jakub Kotian

František D. dostal tiež trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Súd uznal za vinných aj ďalších troch obžalovaných, v prípade jedného upustil od uloženia trestu.

Súhrnný 25-ročný trest dostal aj František D. ml. Syn starostu Dolného Chotára je vinný z objednávky dvoch vrážd a ekonomickej trestnej činnosti.

Senát ŠTS odsúdil z vykonania dvoch vrážd a za drogový prečin Ladislava A. na 25-ročný úhrnný trest. V prípade Rolanda Sz., ktorý sa mal podieľať na vykonaní jednej z objednaných vrážd, súd upustil od uloženia trestu. Roland Sz. bol už skôr odsúdený na 18 rokov. Všetci si majú odpykať svoje tresty v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Účelom vrážd malo byť umlčanie tzv. bielych koní.

Niektoré svoje obete mali zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich mali presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť.

Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov mala mať na svedomí podľa neoficiálnych informácií približne 100 ľudských životov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok