Rusi môžu letecky zaútočiť kedykoľvek. Ofenzíva na Kyjev nateraz nehrozí, uviedol minister vnútra

TA3 TASR
10.6.2022 08:15

Bezprostredná hrozba ruského útoku na Kyjev v súčasnosti nehrozí, ukrajinské hlavné mesto však nepoľaví vo svojej ostražitosti, uviedol vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Informuje o tom agentúra AFP.

ONLINE: Na východe sa podľa Kyjeva začína nová ruská ofenzíva. Ľvov hlási prvé vojnové obete
TASR/AP

"Útok na Kyjev dnes nehrozí. Vojaci sa v blízkosti bieloruských hraníc nezhromažďujú, uvedomujeme si však, že zajtra môže nastať akýkoľvek scenár," podotkol Monastyrskyj.

"Preto uskutočňujeme vážny výcvik - príprava obrannej línie" a výcvik vojakov, ktorí zostanú v Kyjeve, dodal.

Šéf ukrajinského rezortu vnútra tiež upozornil, že ruské letecké útoky môžu nastať v ktorejkoľvek chvíli.

"Akékoľvek miesto na Ukrajine vrátane Kyjeva sa môže stať terčom raketovej paľby," uviedol s tým, že medzi ciele takýchto útokov patrí aj "vládna štvrť" a "historické centrum" ukrajinskej metropoly.

Ruské sily sa po invázii na Ukrajinu koncom februára zamerali na Kyjev a rýchlo obsadili niekoľko miest v jeho okolí, pripomína AFP. O mesiac neskôr sa však invázne sily z týchto predmestí stiahli, zanechajúc za sebou množstvo mŕtvych, a sústredili sa na pokusy dobyť územia na východe a juhu Ukrajiny.

Vojakov sa snažia oslobodiť

Monastyrskyj ďalej uviedol, že Ukrajina bude pokračovať v stíhaní zajatých ruských vojakov za údajné vojnové zločiny. "Tieto trestné činy nemajú premlčaciu dobu. Kedykoľvek tie monštrá nájdeme, bude voči ním vyvodzovaná zodpovednosť," dodal s tým, že doposiaľ existujú podozrenia voči 288 osobám.

Monastyrskyj tiež dodal, že prebiehajú rokovania s cieľom dostať domov ukrajinských vojnových zajatcov zadržiavaných Ruskom alebo Moskvou podporovanými separatistami. "Je nevyhnutné dostať ich späť hneď, zachrániť chlapcov od hroziacej smrti," uviedol a zdôraznil, že Ukrajina pracuje na tom, aby boli ako prví vrátení domov zranení vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok