Trump označil útok na Kapitol za najväčšie hnutie v dejinách USA. Výbor Kongresu mu zaň pripísal vinu

TA3 TASR
10.6.2022 07:35

Bývalý americký prezident Donald Trump označil útok svojich stúpencov na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021 za najväčšie hnutie v dejinách USA. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Šiesty január nebol obyčajný protest; predstavoval najväčšie hnutie v dejinách našej krajiny s cieľom urobiť Ameriku opäť veľkou," uviedol Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Trumpovi prívrženci 6. januára 2021 vtrhli do sídla Kongresu vo Washingtone. Pri nepokojoch prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Vyšetrovatelia tento útok označujú za vyvrcholenie Trumpovho niekoľkomesačného úsilia udržať si moc, píše AFP. Vo voľbách v novembri 2020 nad ním totiž zvíťazil súčasný prezident Joe Biden.

Osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu v noci na piatok pripísal Trumpovi vinu za tento incident. Útok podľa vyšetrovateľov nebol samovoľný čin, ale "pokus o prevrat".

Demokracia v ohrození

Vo štvrtok sa konalo prvé verejné vypočutie v kauze útoku na Kapitol, ktoré sa zameralo na Trumpových spolupracovníkov a členov jeho rodiny. Exprezidenta a ďalšie osoby z jeho okolia výbor vyšetruje s cieľom určiť, do akej miery mali Trumpove pokusy o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 vplyv na prejavy násilia v Kapitole.

Predseda výboru Bennie Thompson na štvrtkovom vypočúvaní povedal, že sprisahanie, ktoré vyvrcholilo útokom davu ľudí na Kapitol, ešte stále predstavuje hrozbu pre americkú demokraciu. "Demokracia je v ohrození," povedal Thompson. "Musíme čeliť pravde otvorene, rozhodne a odhodlane," dodal. Republikánska členka Snemovne reprezentantov Liz Cheneyová povedala, že Trump dav zvolal, zhromaždil a "zažal plameň" útoku.

Vyšetrovatelia vo štvrtok použili aj predtým nezverejnený videozáznam a ďalšie dôkazy.

Biden Trumpovo udalosti z Kapitolu označil za "do neba volajúce porušenie ústavy". Trump vyšetrovanie odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok