Padni komu padni, reagoval Matovič na obvinenie šéfa Tiposu. Heger počká na vyšetrovanie

TA3 TASR
9.6.2022 15:05

Minister financií Igor Matovič reagoval na obvinenie generálneho riaditeľa Tipos Mareka Kaňku. Podľa neho platí zásada "padni komu padni". Vyjadril zároveň dôveru orgánom činným v trestnom konaní. Premiér Eduard Heger sa vyjadril, že si počká na výsledok vyšetrovania.

Tak takto?!: Bude sa u Matoviča búchať päsťou do stola? Učitelia chcú svoje peniaze, inak pôjdu do ulíc
TASR/Martin Baumann

„Platí to, čo sme sľúbili ľuďom pred voľbami, padni komu padni, pred zákonom si musíme byť všetci rovní. Dôverujem orgánom činným v trestnom konaní, nikoho nechránime a neuznávame politiku našich ľudí,“ reagoval minister financií Igor Matovič na obvinenie šéfa Tiposu Mareka Kaňku.

Heger chce počkať na výsledok

K obvineniu generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti zaslal stanovisko aj Úrad vlády SR. Premiér Eduard Heger nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní, počká si na výsledok vyšetrovania a následne sa vyjadrí, uviedla hovorkyňa Ľubica Janíková.

"Keďže Kaňka nie je podriadený predsedovi vlády, premiér nemôže voči nemu konať," zdôraznila Janíková. Kaňka nastúpil do funkcie v apríli 2020 v čase, keď bol ministrom financií, pod ktoré Tipos patrí, práve Heger.

NAKA zasahovala v akcii Voz

NAKA Kaňku obvinila v rámci akcie Voz, počas ktorej zasahovala na viacerých územiach Slovenska a obvinenia vzniesla voči fyzickým i právnickým osobám. Tipos na obvinenie svojho šéfa reagoval s tým, že Kaňka zadržaný nebol a voči obvineniu podal sťažnosť. "V tejto súvislosti bol vypovedať na polícii. Voči obvineniu podal sťažnosť, obvineniam nerozumie, momentálne ich študuje právny zástupca. Podľa toho následne zváži ďalšie kroky," píše sa v stanovisku spoločnosti.

"Policajti NAKA vykonávajú od skorých ranných hodín vo viacerých krajoch v rámci Slovenka zaisťovacie úkony. Cieľom je dokumentovať rozsiahlu závažnú ekonomickú trestnú činnosť," konštatovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Poznamenala, že pre úkony trestného konania zatiaľ nie je možné k prípadu poskytnúť akékoľvek bližšie informácie. "Aby nedošlo k zmareniu či sťaženiu účelu trestného konania," vysvetlila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok