Tak takto?!: Schvaľovanie vojny či financovanie terorizmu. Aké konanie môže byť v súvislosti s vojnou na Ukrajine trestné?

TA3
9.6.2022 10:17

V súvislosti s vojnou na Ukrajine už na Slovensku orgány činné v trestnom konaní otvorili niekoľko prípadov. Za schvaľovanie trestného činu v súbehu s prečinom hanobenia rasy a presvedčenia je stíhaný bývalý minister a šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

NAKA rieši aj financovanie terorizmu formou organizovanej skupiny. Podozrenie smeruje na najväčších slovenských zamestnávateľov aj na ministerstvo hospodárstva preto, že nakupujú pre slovenské fabriky suroviny z Ruska.

Akých trestných činov sa môže v súvislosti s vojnou na Ukrajine dopustiť slovenský občan či firma? Čo konkrétne musí urobiť, aby to bolo trestné a môže byť trestný aj samotný verbálny prejav? 

V prípade, že štát alebo firma povie, že za ruský plyn treba zaplatiť v rubľoch, porušuje tým konkrétny paragraf trestného zákona, alebo dokonca financuje platením za suroviny terorizmus? 

Ako sa dá preukázať, že sa z peňazí, ktoré SR uhrádza za plyn a ropu na základe platných zmlúv, financuje vojna? Nakoľko sú slovenskí podnikatelia a firmy povinní rešpektovať obmedzenia vyplývajúce zo sankcií, ak samotná Ústava Slovenskej republiky im dáva právo podnikať a uskutočňovať zárobkovú činnosť?

O vojne, trestných činoch, slobode prejavu aj slobode po prejave bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude trestný právnik Ondrej Mularčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok