Vysoký cholesterol môže prezradiť pach: Takto zistíte, že sa týka aj vás

TA3/zm
12.6.2022 10:00

Vysoký cholesterol je strašiakom dnešnej doby, najmä v prípade, že nemáte príliš zdravý životný štýl. Problémom však je, že nebolí a pokiaľ si vyslovene nevyžiadate vy alebo váš lekár vyšetrenie, nemusíte o ňom ani vedieť.

Vysoký cholesterol môže prezradiť pach: Takto zistíte, že sa týka aj vás
Pexels

Cholesterol je tichým zabijakom práve preto, že nebolí. Ale vonia! A takto môžete prísť na to, že sa tento zdravotný problém týka aj vás.

Fantómové pachy

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Laryngoscope uvádza, že jedným zo signálov, ktoré dávajú najavo zvýšenú hladinu cholesterolu sú fantómové pachy. Je to podobné, ako keď ľudia, ktorí prišli o končatinu, cítia jej existenciu, hoci tam nie je. Takže zrejme chápete, že ide o zápach, ktorý človek ss vysokým cholesterolom cíti, hoci sa reálne okolo neho nešíri.

Do výskumu sa zapojilo vyše 7 tisíc pacientov nad 40 rokov, na základe skúmania ktorých lekári prišli na zaujímavý fakt. Tí, ktorí mali vysoký cholesterol, sa stretávali s neexistujúcim zápachom spáleniny a pokazených potravín, hoci sa pri nich v blízkosti nenachádzal reálne žiaden zdroj, z ktorého by mohla aróma pochádzať.

Rovnako sa symptóm fantómových zápachov prejavil aj u vysokého percenta skúmaných pacientov, ktorí trpeli cukrovkou.

Prevencia

Hoci sa cholesterol nedá podľa príznakov veľmi sledovať, kľúčová je prevencia. Jedzte najmä potraviny bohaté na nenasýtené tuky. Pomôže ak aktívny životný štýl či zníženie konzumácie alkoholu. Kľúčom je však prevencia, a teda krvné testy, ktoré vedia hladinu cholesterolu zistiť.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok