Učitelia sa stali rukojemníkmi. Politikom platy vzrástli, im nie, zvíťazí zdravý rozum?

TA3/Soňa Búranová
8.6.2022 21:41

Učitelia na 15. júna chystajú výstražný štrajk. Je zvýšenie daní jediným spôsobom, ako získať peniaze na zvýšenie ich platov? V Téme dňa diskutovali Richard Vašečka z OĽANO, predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Jozef Habánik zo Smeru, rektor TnUAD, a Viera Leščáková zo Za ľudí, štátna tajomníčka MK SR, bývalá riaditeľka školy.

Platy učiteľov sú len vrcholom obrovského ľadovca problémov, odkedy učitelia spolu so školami museli úplne zmeniť spôsob výučby počas pandémie a po vypuknutí vojny zvládnuť prílev nových žiakov z Ukrajiny. Zvýšenie ich platov však dnes vládou opäť neprešlo. Viera Leščáková, štátna tajomníčka ministerstva kultúry, bývalá riaditeľka školy a členka Za ľudí, uviedla, že Matovič s návrhom prišiel „pod pazuchou“

Tvrdí, že s ním v utorok prišiel na koaličnú radu a chcel ho prediskutovať, no SaS oznámila, že sa rád na nejaký čas zúčastňovať nebude. „Je mi to veľmi ľúto. Vyslovene prosím pána ministra školstva, aby vystúpil z tieňa svojho predsedu, a prišiel. Teraz nie sme v opozícii, my sme v koalícii. Musíme riešiť problémy,“ povedala.

„Učitelia sú týmto sporom vyslovene ponižovaní,“ doplnila a dodala, že si ctí veto každého koaličného partnera, no myslí si, že vetovať niečo, čo je v programovom vyhlásení vlády, je čudné.

Peniaze v štáte sú

Jozef Habánik zo Smeru a rektor TnUAD vyhlásil, že nesúhlasí s tým, aby sa učitelia v školstve takýmto dehonestujúcim spôsobom stali rukojemníkmi istého politického zápasu strán vo vládnej koalícii. „Toto je v demokratickej spoločnosti neprijateľné,“ dodal.

Informoval, že naposledy sa platy v školstve zvyšovali k 1. januáru 2020 o 10 percent, v roku 2019 taktiež o 10 percent a v predchádzajúcich rokoch o štyri, respektíve o šesť percent. Odvtedy platy zvyšované neboli, čo vníma ako chybu. „Peniaze v štáte sú, musíme dať jasný signál, že nám na vzdelávaní záleží,“ doplnil.

V školstve nie sú len učitelia

Leščáková spolu s kolegami zo Za ľudí navrhli systém, že učitelia by každý rok boli odmeňovaní inak, a to na základe toho, aké sú makroekonomické ukazovatele. Naďalej to vníma ako riešenie. „Učitelia sú v podstate v roli rukojemníkov,“ povedala, no upozornila, že v školstve nie sú len učitelia, ale aj ľudia, ako odborní zamestnanci, asistenti učiteľov, kuchárky či nepedagogickí zamestnanci, na ktorých nemožno zabudnúť. „Vzdelanie a deti sú budúcnosť tejto krajiny,“ dodala. Podľa nej by bolo ideálne, ak by k zvýšeniu platov došlo už od 1. júla tohto roka.

Učitelia totiž na 15. júna pripravujú výstražný štrajk a trvajú na 10-percentnej valorizácii platov práve od 1. júla. Úradníci na ministerstvách a politici už vyššie platy majú, čo niektorí značne kritizujú. Habánik priznal, že sa s toutou kritikou stretáva. "A to najmä v posledných týždňoch. Nepredpokladal som, že o zvyšovaní budeme diskutovať toľko týždňov. Valorizáciu považujem za legitímnu a oprávnenú. Musia dostať od 1. júla 10 percent, zaslúžia si to," spresnil.

Zároveň verí, že od 1. januára dostanú ďalšie zvýšenie, a to opäť o 10 percent. „Verím, že zvíťazí zdraví rozum a takéto hádky dáme bokom,“ dodal Habánik a Leščáková s ním súhlasí. 

Dodáva, že dohody sa rodia za rokovacím stolom. „Myslím si, že pán predseda Sulík je chlapík, ktorý keď si dupne nohou a keď na niečom trvá, tak to dosiahne. No toto som za celý čas na koaličných radách nevidelia,“ vysvetlila. Požaduje, aby na ne prišiel minister školstva Branislav Gröhling, sadol si za rokovací stôl, rokoval a aby sa nenaťahovali cez médiá.

Dohoda musí prísť

Richard Vašečka, predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a člen OĽANO, súhlasí, že učiteľom platy treba zdvihnúť. 

„Musíme sa dohodnúť, nepáči sa mi toto naťahovanie, sme povinní sadnúť si a dohodnúť sa čím skôr. Nemali by sme sa dohadovať či, ale ako,“ uviedol. Štrajk učiteľov plne podporuje a podľa neho nerobia nič zlé, naopak, mrzí ho, že to muselo dospieť až sem. „Je na nás politikoch, aby sme to nenaťahovali, ale dohodli sa. Robme všetko pre to, aby to reálne bolo,“ zakončil.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok