Európsky parlament schválil zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi. Odkedy začne platiť?

TA3 ČTK
8.6.2022 18:50

Európsky parlament v stredu schválil návrh, ktorý by mal od roku 2035 zakázať predaj nových osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel so spaľovacími motormi. Opatrenie sa netýka ojazdených vozidiel a bude ešte predmetom ďalšieho únijného vyjednávania.

diaľnica premávka svetlá ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Prísnejšie normy pre emisie CO2 majú prinútiť automobilky, aby prestali vyrábať autá so spaľovacími motormi a zamerali sa na elektromobily. Opatrenie je súčasťou klimatického balíka, ktorého cieľom je výrazne znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030, aby do roku 2050 EÚ dosiahla uhlíkovú neutralitu. Europoslanci dnes hlasovali o niekoľkých ďalších legislatívnych návrhoch z tohto balíčka a niektoré vrátili do výborov EP.

Dnes schválený návrh počíta s tým, že od roku 2035 by skončiť predaj nových osobných a ľahkých úžitkových áut so spaľovacími motormi. Opatrenie sa má týka len nových vozidiel, ľudia by naďalej mali mať možnosť používať staršie vozidlá so spaľovacími motormi aj si také autá na trhu s ojazdenými autami ďalej kupovať.

Europoslanci dnes hlasovali o pozícii EP k návrhu Európskej komisie. Nasledovať bude potom rokovanie zástupcov EP a EK so zástupcami Rady EÚ, teda členských krajín, takzvaný trialóg. Výsledný kompromis bude znovu potvrdzovať parlament aj Rada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok