SaS je súčasťou koalície. Ak chce vládnuť, musí sedieť za stolom, vyhlásil Šeliga

TA3 TASR
8.6.2022 12:46

Sloboda a solidarita je súčasťou koalície, ale ak chce vládnuť, musí sedieť za rokovacím stolom. Pokiaľ nebude chodiť na rokovania, nedá sa nič vyrokovať. Povedal to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Rozhodnutie SaS nezúčastňovať sa na rokovaniach koaličnej rady kritizuje aj podpredsedníčka Za ľudí Viera Leščáková.

Rokovanie koaličnej rady
TA3 / David Duducz

SaS pred utorkovou koaličnou radou avizovala, že sa na rokovaniach nebude zúčastňovať. Nesúhlasí totiž s návrhom ministra financií Igora Matoviča spojiť zvýšenie platov učiteľov so zvyšovaním daní. "SaS je súčasťou koalície, ale ak nebude chodiť za rokovací stôl, nevieme nič vyrokovať. Rešpektujem ich gesto, ale SaS musí sedieť za rokovacím stolom, ak chce vládnuť," skonštatoval Šeliga. Nerokovanie partnerov o kompromisoch považuje za nezodpovedné.

Na utorkovom stretnutí sa podľa Šeligových slov rozprávali s premiérom Eduardom Hegerom aj o možných kompromisoch. Tie by mal predseda vlády tlmočiť liberálom. Šeliga návrhy na riešenie nekonkretizoval. "Je to kompromis medzi zvyšovaním a znižovaním daní," uviedol.

Leščáková nepovažuje za správne, aby sa minister školstva nezúčastňoval na rokovaniach koaličnej rady týkajúcich sa platov učiteľov. "Neviem, či ešte niekde na svete existuje minister školstva, ktorý sa nezúčastní koaličných rokovaní, na ktorých hlavným bodom sú platy učiteľov," podotkla podpredsedníčka strany Za ľudí. Cieľ sa podľa Leščákovej dá dosiahnuť len rokovaniami s koaličnými partnermi. Deklarovala snahu strany čo najrýchlejšie presadiť desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov a následne zaviesť v školstve platový automat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok