Vianočná Svätá omša v Bazilike sv. Petra v Ríme

TA3, TASR
25.12.2012 09:02

Pre väčšinu kresťanov sa začali Vianoce – sviatky narodenia Ježiša Krista. Už tradične k nim patrí slávnostná omša v noci. Naživo sme vám ju priniesli z Baziliky sv. Petra v Ríme. Viedol ju pápež Benedikt XVI.

Vianočná Svätá omša v Bazilike sv. Petra v Ríme
SITA

Pápež odsúdil odmietanie Boha súčasnou spoločnosťou

Pápež Benedikt XVI. sa na tradičnej vianočnej omši modlil za mier na Blízkom východe a varoval pred náboženským fundamentalizmom.

"Modlime sa, aby boli Izraelčania a Palestínčania schopní žiť svoje životy v mieri a slobode," povedal pápež v pondelok v Bazilike sv. Petra. Taktiež spomenul konfliktami zmietané krajiny ako Libanon, Sýria či Irak a vyzval veriacich, aby sa za ne modlili, citovala agentúra AP.

Benedikt XVI. vo svojej kázni zároveň položil otázku, či si ľudia vo svojom hektickom živote poznačenom technológiou nájdu priestor na deti, na chudobných a na Boha.

"Veľká morálna otázka v našom prístupe k ľuďom bez domova, utečencom a migrantom naberá hlbší rozmer: Máme skutočne priestor pre Boha, keď nás žiada, aby sme ho vpustili pod našu strechu? Máme pre neho čas a priestor?" uviedol pápež.

Omša sa začala o 22.00 h SEČ. Tradične sa začína o polnoci, pred niekoľkými rokmi však Vatikán jej začiatok posunul, aby si pápež mohol odpočinúť pred vianočným príhovorom, ktorý prednesie napoludnie v Prvý sviatok vianočný.

Pozrite si polnočnú omšu z Vatikánu,  sprevádzal nás ňou rímskokatolícky kňaz Mons. Marián Gavenda

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok