Putin nariadil vláde, aby vypracovala nové rozpočtové pravidlá. Chce chrániť ruskú ekonomiku

TA3 TASR
7.6.2022 15:39

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok vláde, aby do konca júla vypracovala nové rozpočtové pravidlá s cieľom podporiť rast a pomôcť ochrániť ekonomiku pred veľkým poklesom. Informuje o tom agentúra Reuters.

CIA
TASR/AP

"Práce na federálnom rozpočte na najbližšie tri roky sa už začali. Zásadnou otázkou je zostavenie rozpočtových pravidiel, ktoré nielen zabezpečia stabilitu verejných financií, ale prispejú aj k zvýšeniu tempa rastu ruskej ekonomiky," uviedol Putin v televízii.

Rusko pozastavilo rozpočtové pravidlo, na základe ktorého smerovali extra príjmy z ropy a plynu do Fondu národného majetku počas pandémie nového koronavírusu pred dvoma rokmi.

Ministerstvo financií plánovalo tento rok znovu zaviesť toto pravidlo, ale sankcie Západu proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu bránia Moskve v prístupe k približne polovici jej zlatých a devízových rezerv. Namiesto zvyšovania financií vo FNM môže tak vláda teraz minúť extra príjmy z ropy a plynu na akýkoľvek účel, ktorý si vyberie.

Bez podrobností

Putin neposkytol podrobnosti o nových pravidlách, povedal však, že korporátne a hypotekárne pôžičky potrebujú podporu. To naznačuje potenciálne zmiernenie pravidiel, čo umožní nasmerovať viac štátnych financií na oživenie ekonomickej aktivity.

Existujúce pravidlo totiž obmedzuje, ako a kde možno minúť financie z FNM vo výške 198 miliárd USD (184,60 miliardy eur). Vláda však potrebuje čoraz viac hotovosti, aby splnila Putinove sľuby o vyšších dôchodkoch a sociálnych platbách a podpore veľkých podnikov.

Len v máji minul FNM 4 miliardy USD na nákup prioritných akcií Ruských železníc, najväčšieho zamestnávateľa v krajine. Ostatné štátne subjekty vrátane vlajkovej leteckej spoločnosti Aeroflot čakajú na finančnú podporu, aby sa vyrovnali so sankciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok