Irán: Na smrť odsúdili sunnitského extrémistu, ktorý dobodal dvoch šiitských duchovných

TA3 TASR
7.6.2022 14:47

Muža, ktorý v apríli na severovýchode Iránu dobodal na smrť dvoch šiitských duchovných, odsúdili na trest smrti. S odvolaním sa na iránske justičné zdroje o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Irán: Na smrť odsúdili sunnitského extrémistu, ktorý dobodal dvoch šiitských duchovných
wikipedia.org/wiki/Imam_Reza_shrine

K útoku došlo 5. apríla v meste Mašhad, na nádvorí mešity imáma Rézu, ktorá je považovaná za posvätné a pútnické miesto šiitských moslimov. Smrteľné zranenia utrpeli dvaja duchovní, ďalší vyviazol so zranením.

Útok sa odohral v tretí deň moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Miestne médiá identifikovali útočníka ako 21-ročného sunnitského extrémistu a etnického Uzbeka, ktorý rok predtým ilegálne vstúpil do Iránu cez pakistanskú hranicu. Obhajoba sa proti verdiktu smrti odvolala na iránsky Najvyšší súd, ktorý celý prípad preskúma, dodal hovorca súdu.

AFP pripomenula, že Irán má 83 miliónov obyvateľov, z ktorých 90 percent sa hlási k šiitskej vetve islamu. Podľa šiitských moslimov bol imám Réza ôsmym nástupcom proroka Mohameda a v roku 817, keď prechádzal Mašhadom, ho údajne otrávili.

V súčasnosti je Mašhad druhým najväčším iránskym mestom a veľká časť jeho príjmov pochádza najmä od zhruba dvoch miliónov pútnikov, ktorí každoročne navštívia svätyňu imáma Rézu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok