USA: Jadrový test Severnej Kórey by porušil rezolúciu OSN. Reakcia bude rýchla a rázna

TA3 TASR
7.6.2022 10:57

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko sú pripravené rázne reagovať na prípadný jadrový test Severnej Kórey. Vyhlásila to v utorok v Soule námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová.

USA: Jadrový test Severnej Kórey by porušil rezolúciu OSN. Reakcia bude rýchla a rázna
TASR/AP

"Akýkoľvek jadrový test by znamenal úplné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Na takýto test by bola rýchla a rázna reakcia," vyhlásila Shermanová. "Verím, že nielen Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko, ale celý svet bude odpovedať dôrazným a jasným spôsobom," dodala. Informovala agentúra Reuters.

Vyhlásenie Wendy Shermanovej prichádza deň po tom, ako juhokórejské a americké jednotky v pondelok spoločne vystrelili osem balistických rakiet krátkeho doletu v reakcii na rovnaký krok Severnej Kórey, ktorá takéto strely skúšobne odpálila v nedeľu.

Washington a Soul v rámci odvetných krokov voči provokáciám Pchjongjangu v utorok podnikli spoločné prelety 20 bojových lietadiel, vrátane stíhačiek piatej generácie typu F-35A, nad Žltým morom nachádzajúcim sa pri západnom pobreží Kórejského polostrova, píše agentúra Jonhap citujúc nemenovaného armádneho predstaviteľa.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v pondelok uviedla, že Severná Kórea sa zrejme pripravuje na uskutočnenie ďalšieho testu jadrových zbraní vo svojom testovacom zariadení Pchunggje. KĽDR tam v rokoch 2006–2017 vykonala šesť takýchto skúšobných explózií. Pred možnou ďalšou jadrovou skúškou Severnej Kórey v poslednej dobe opakovane varovali aj americkí a juhokórejskí predstavitelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok