Kresťania na celom svete slávia sviatok Narodenia Pána

TA3, SITA, TASR
24.12.2012 18:09

Tisícky pútnikov, turistov a miestnych obyvateľov slávilo Štedrý deň v Betleheme, kde sa narodil Ježiš Kristus. Jeho narodenie si pripomínajú nielen kresťania, ale aj moslimovia. Polnočnú omšu v Kostole svätej Kataríny slúžil jeruzalemský patriarcha Fuád Tval. Vo svojej kázni vyzval na mier a zmierenie na Blízkom východe.

Betlehemské Námestie jasličiek pred Chrámom Narodenia Pána bolo od dnešného predpoludnia plné pútnikov. V meste sa podľa odhadov nachádza zhruba 15.000 pútnikov a hotely sú úplne vypredané, uviedlo palestínske ministerstvo pre turizmus.

Oveľa viac turistov trávi vianočné sviatky v Jeruzaleme. Podľa tamojších úradov navštívilo počas tejto sezóny mesto 75.000 turistov, z toho 25.000 bolo kresťanských pútnikov.
Rímskokatolícky patriarcha Fuád Tval (72), arabský kresťan pochádzajúci z Jordánska, o polnoci odslúži omšu v Kostole sv. Kataríny. Na omšu príde zo svojho sídla v Ramalláhu aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, hoci je moslim, konštatuje DPA. Tento precedens zaviedol Abbásov predchodca Jásir Arafat.

Betlehem znamená "Dom Chleba"

Ježiš sa narodil v Betleheme (heb. Dom chleba). Je to mesto asi 8 km južne od Jeruzalema, rodisko kráľa Dávida. Sem prišiel kvôli sčítaniu obyvateľstva Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tu (podľa tradície v jaskyni za mestom) sa narodil Ježiš. Slávnosť Narodenia Pána sa slávi s vigíliou a s oktávou. Vianočné obdobie však pokračuje aj po ôsmich dňoch a končí sa nedeľou po Zjavení Pána (do r. 1969 sa končilo 2. februára). Do tohto obdobia zaraďujeme štyri významné sviatky kresťanského kalendára: Sviatok Svätej rodiny, Slávnosť Bohorodičky Panny Márie, slávnosť Zjavenia Pána a sviatok Krstu Pána.

Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turíciach najväčším cirkevným sviatkom, slávi väčšina kresťanov na Slovensku i vo svete. Veriaci sa v dnešný sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete.

Podľa tradície v katolíckej cirkvi, kňazi v tento sviatok slúžia tri omše - polnočnú (utiereň), rannú - pastiersku, a hlavnú slávnostnú omšu počas dňa. V mnohých katolíckych kostoloch sa dnes okrem slávnostných omší, konajú popoludní aj jasličkové pobožnosti pre deti.

Presný dátum narodenia Pána pred dvetisíc rokmi známy nie je. Slávenie 25. decembra ako narodenie Ježiša je doložené po prvý raz z roku 336 v Ríme. Kresťania dali novú náplň pohanskému sviatku narodenia Slnka - Natalis Solis invicti. Rímski kresťania tento sviatok Slnka začali sláviť ako vlastný sviatok narodenia Krista - ako Slnka na základe biblických citátov, kde je Kristus označovaný ako Slnko spravodlivosti - Solis iustitiae, Kristus - Svetlo sveta.

Po sviatku Narodenia Pána nasleduje 26. decembra spomienka na diakona a prvého mučeníka sv. Štefana.


narodenie pana.jpg

Jeruzalemský patriarcha vyzval na mier a zmierenie na Blízkom východe

Jeruzalemský patriarcha Fuád Tval vyzval vo svojej vianočnej kázni v betlehemskom Chráme narodenia Pána na mier a zmierenie na Blízkom východe.

Desaťtisíce palestínskych kresťanov sa zišli v Betleheme na oslavách Vianoc, uviedla agentúra DPA. Medzi pútnikmi z celého sveta boli arabskí kresťania z Izraela a stovky kresťanov z pásma Gazy, ktorí dostali špeciálne cestovné povolenia od izraelských úradov.

"My, veriaci monoteistických náboženstiev, sa zhodujeme, že rozkol medzi ľuďmi je prácou diabla, kým zmierenie je prácou Boha," povedal najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi v Svätej zemi.

"Z tohto svätého miesta vyzývam politikov a všetkých ľudí dobrej vôle na prácu s odhodlaním pre mier a zmierenie, čo zahŕňa Palestínu a Izrael v centre všetkého utrpenia na Blízkom východe," dodal rímskokatolícky patriarcha Jeruzalema.

Arcibiskup Tval zároveň vyzval veriacich na osobitnú modlitbu za "našich bratov a sestry v Sýrii, čo bez milosti zomierajú," cituje DPA. Uznal aj utrpenie Palestínčanov pod izraelskou okupáciou. "Žijeme vo veľmi ťažkých podmienkach a pod nekonečnou izraelskou okupáciou," povedal.

"Naše srdcia sú vyčerpané a máme mnoho obáv. Tisíce mladých ľudí znepokojene čakajú vo väzení na slobodu. Rodiny sú rozdelené a čakajú na cestovné povolenia, aby mohli žiť spolu alebo sa mohli zhromaždiť pod jednou strechou," podotkol jeruzalemský patriarcha.

Na polnočnej omši v Betleheme bol prítomný aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás a jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džuda. Tval zároveň vyzval Abbása i jordánskeho kráľa Abdalláha na "pokračovanie v boji za spravodlivú vec s cieľom dosiahnuť mier a bezpečnosť pre ľudí v Svätej zemi".

Vyjadril tiež nádej, že uznanie Palestíny ako nečlenského pozorovateľského štátu OSN bude "rozhodujúcim krokom k mieru a bezpečnosti pre všetkých".

Prvý vianočný sviatok, narodenie Ježiša Krista, slávi aj malá komunita irackých kresťanov. V tejto nebezpečnej krajine ich neustále ubúda. Čelia neustálym útokom islamistických extrémistov. Kresťanské tradície však napriek veľkým problémom a nástrahám udržiavajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok