Macedónski poslanci sa zabarikádovali v parlamente

SITA
24.12.2012 15:53

Opozičným ľavičiarom sa nepáči návrh štátneho rozpočtu. Spolu so svojimi prívržencami teda zablokovali vstup do parlamentu.

Macedónski poslanci sa zabarikádovali v parlamente
SITA

Macedónski ľavicoví poslanci v nedeľu zablokovali vstup do budovy parlamentu, ktorého členom chceli zabrániť v schvaľovaní návrhu budúcoročného rozpočtu z dielne vlády premiéra Nikolu Gruevského. Opoziční ľavičiari, ktorí disponujú 29 z celkovo 123 poslaneckých kresiel, tvrdia, že návrh rozpočtu je zlý, a podľa ich lídra Branka Crvenkovského súčasná vláda smeruje k "zrušeniu ústavu a zabitiu demokracie priamo" pred ich očami.

Schvaľovanie rozpoćtu sprevádzali šarvátky

Pondelňajšie schvaľovanie budúcoročného macedónskeho rozpočtu sprevádzali pred budovou parlamentu násilné potýčky prívržencov vlády a opozície, pričom podobný obraz poskytovalo aj dianie v samotnom pléne. To nakoniec rozpočet schválilo, no opozícia miestnosť opustila. Opoziční zákonodarcovia sa ešte predtým pokúsili zabrániť otvoreniu schôdze blokovaním vstupných dvier do hlasovacej miestnosti a následne obkľúčili predsedu parlamentu Trajka Veljanovského. Toho museli nakoniec evakuovať za pomoci bezpečnostných síl, pričom vyniesť museli aj dve zranené poslankyne.

Nepokoje pred budovou parlamentu v centre Skopje pokračovali po nedeľňajšom pokuse ľavicovej opozície zabarikádovať vstup do budovy. V pondelok sa pred ňou stretli tisíce prívržencov a odporcov vlády premiéra Nikolu Gruevského, ktorých od seba museli oddeľovať policajti.

Macedónsko je už dlhé roky kandidátskou krajinou EÚ, no na začiatok prístupových rokovaní čaká pre spory s Gréckom, a najnovšie aj s Bulharskom, márne.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok