Kauza partygate: Konzervatívci budú hlasovať o vyslovení nedôvery Johnsonovi. Britský premiér to privítal

TA3 ČTK
6.6.2022 09:59

Britský premiér Boris Johnson bude v spojitosti s účasťou na večierkoch na Downing Street počas koronavírusovej pandémie čeliť v pondelok večer hlasovaniu o vyslovení nedôvery zo strany jeho Konzervatívnej strany. Potvrdil to sir Graham Brady, šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany. Informujú o tom BBC a Sky News. Johnson privítal hlasovanie o nedôvere ako šancu posunúť sa vpred.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery Johnsonovi, ktoré sa bude konať konať v pondelok v Dolnej snemovni medzi 18.00 h (19.00 h SELČ) a 20.00 h (21.00 h SELČ) oznámil sir Graham Brady, šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany. Žiadosť o hlasovanie podporilo najmenej 54 konzervatívcov, čím sa podarilo dosiahnuť 15-percentnú hranicu potrebnú na jeho konanie.

Johnson potrebuje získať podporu 50 percent z 359 poslancov Konzervatívnej strany. Ak v jeho prospech nezahlasuje 180 konzervatívcov, rozpútal by sa zrejme boj o jeho nástupcu, píše agentúra DPA. Pri moci by však zrejme zostal dovtedy, kým by nebol vybraný jeho nasledovník. Ak Johnson v hlasovaní o nedôvere uspeje, ďalšie takéto hlasovanie sa môže podľa súčasných pravidiel konať najskôr až o rok.

Šanca posunúť sa ďalej

Johnson plánované večerné hlasovanie privítal so slovami, že ide o šancu, ako uzavrieť kauzu "partygate" a posunúť sa ďalej. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu Downing Street. Toto hlasovanie je podľa hovorkyne šancou pre vládu "ukončiť mesiace trvajúce špekulácie a urobiť za nimi hrubú čiaru". Johnson chce poslancom pripomenúť, že "ak sú zjednotení a sústredia sa na otázky, ktoré sú dôležité pre voličov, neexistuje žiadna impozantnejšia politická sila", dodala hovorkyňa.

Johnsonovi vyjadrila pred plánovaným hlasovaním podporu ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. "Premiér má moju 100-percentnú podporu v dnešnom hlasovaní," uviedla na Twitteri. Svojich kolegov zároveň povzbudila, aby predsedu vlády podržali. Priblížila jeho zásluhy čo sa týka obnovy krajiny po pandémii covidu a tiež "podpory Ukrajiny voči ruskej agresii". Doplnila, že Johnson sa za svoje chyby ospravedlnil. Británia sa podľa jej slov v súčasnosti musí sústrediť na ekonomický rast.

Viacerí ho podporujú

Podporu mu verejne prejavilo 16 z 22 členov vlády. Vyplýva to z analýzy britskej stanice BBC. Na Johnsonovu stranu sa postavili napríklad šéfka diplomacie Liz Trussová, minister zdravotníctva Sajid Javid či minister financií Rishi Sunak. 

Johnsona okrem iných obhajuje minister pre bytovú výstavbu, komunity a samosprávu Michael Gove. Ten poukázal napríklad na to, že britský líder prijal podľa neho správne rozhodnutia v súvislosti s brexitom a koronavírusovou pandémiou. Zdôraznil tiež, že v súčasnosti je nutné zamerať sa na obranu Ukrajiny a podporu ekonomického rastu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok