Zdravé potraviny v nezdravom čase: Toto by ste rozhodne nemali jesť na raňajky

TA3/zm
7.6.2022 08:00

Hovoríte si, že ten banán je predsa zdravý alebo že k raňajkovému chlebíku pridáte zdravú zeleninu a siahnete po paradajkách. A ani neviete, že si tým škodíte, pretože niektoré potraviny nerobia nášmu žalúdku dobre, ak je prázdny.

Zdravé potraviny v nezdravom čase: Toto by ste rozhodne nemali jesť na raňajky
Pexels

Nik nepopiera, že sýte, výdatné a výživné raňajky sú základom dňa, ale mali by ste vedieť, č nášmu tráveniu robí, a čo nerobí dobre.  

Banány, hrušky, citrusy

Sladké raňajky sa tešia veľkej obľube, a ak si aj vy pravidelne k ovseným vločkám alebo kašám servírujte ovocie, dajte si pozor na tri konkrétne druhy. Vyhnúť by ste sa mali banánom, hruškám a citrusom. Banány zvyšujú v tele hladinu horčíku a draslúku, čo môže zaťažovať srdce, a tak by ste si ich kvalitu mali dopriať až poobede, kedy je metabolizmus naštartovaný a žalúdok nie je prázdny. Hrušky síce sevírovať na raňajky môžete, ale až ako druhý chod. Ich hrubá štruktúra vlákien môže prázdny žalúdok podráždiť. Rovnako citrusové plody sú pre nás ťažké, ak sme pred nimi nič do tela nedostali. Okrem alergických reakcií môžu vyvolať aj pálenie záhy.

Paradajky

Paradajky k rannému chlebíku je slovenská klasika, ale nie až tak zdravá ako sa zdá na prvý pohľad. Táto červená zelenina totiž obsahuje tanín a kyselinu trieslovú, ktoré zvyšujú kyslosť v žalúdku. Takéto podráždenie môže u niektorých ľudí pri dlhodobej a častej konzumácii vyvolať dokonca žalúdočné vredy.

Jogurty

Jogurt na raňajky je bežná vec, ale vôbec nie tak telu prospešná, ako si myslíte. Kedykoľvek počas dňa sú jogurty skvelé, napríklad ako desiata alebo olovrant či dresing k večernému šalátu. No ráno je prázdny žalúdok plný telu vlastných kyselín, ktoré by všetky jeho výživové hodnoty aj tak zabili. Z mliečnych baktérii, ktoré sú pre nás inak prospešné, nebudete mať v prípade raňajok takmer nič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok