Nielen na bolesť hlavy, ale aj na krásnu pokožku a vlasy: Toto všetko dokáže tabletka aspirínu

TA3/zm
6.6.2022 08:00

V takmer každej lekárničke nájdete pár tabletiek aspirínu. Možno však o chvíľu poputujú od liekov na poličku v kúpeľni, keď zistíte, čo všetko tento malý zázrak dokáže s vašou pleťou.

Nielen na bolesť hlavy, ale aj na krásnu pokožku a vlasy: Toto všetko dokáže tabletka aspirínu
Pexels

Účinky aspirínu sú dobre známe aj nejednej gazdinke, keďže sa pomocou malej tablety dá vyčistiť množstvo fľakov v domácnosti. Počuli ste však o tom, že je tento liek aj skvelým kozmetickým pomocníkom?

Zbraň na akné

Ak vás napriek tomu, že máte pubertu dávno za sebou, trápi akné, vyliečite ho pomocou aspirínu. Pleťovú masku pripravíte tak, že do šálky naplnenej do štvrtiny vodou pridáte päť tabletiek  lyžicu medu. Všetko dobre vymiešajte a dajte na tvár pôsobiť na 10 minúť. Potom pleť opláchnite teplou vodou a jemným čistiacim gélom. Akné bude minulosťou a pleť bude očividne pôsobiť mladšie.  

V prípade, že sa vám len občas vyhodí jedna vyrážka, aj na tú môžete aplikovať aspirínovú liečbu. Stačí jednu tabletu rozdrviť v pohári, pridať pár kvapiek vody, aby vznikla hustá kaša a pomocou kozmetického tampónu zmes naneste na postihnuté miesta. Po niekoľkých minútach pôsobenia tvár opláchnite nielen pomocou vody, ale aj čistiaceho gélu, aby na pokožke neostali zvyšky tablety. Najskôr sa okolo vyrážky objaví mierne začervenanie, ale nezľaknite sa, to len nastal proces liečby. Na druhý deň by mala vyť vyrážka preč.

Aspirín na päty

Napriek pravidelnej návšteve pedikúry vás stále trápi stvrdnutá pokožka na pätách? Rozdrvte päť tabletiek aspirínu a zmiešajte ich s citrónovou šťavou z jedného citróna  a čajovou lyžičkou medu. Opäť vznikne hustá kaša, ktorú naneste na chodidlá a tie zabaľte do igelitového vrecúška, prípadne ešte aj do uteráku alebo deky, aby boli nohy v teple. Asi po 15 minútach môžete zmes zmyť a tešiť sa z hladkých nôh.

Aspirínové farbenie vlasov

Tento trik je síce iba pre plavovlásky, ale v lete ho oceníte určite, najmä, ak vám chlórovaná voda na kúpaliskách pravidelne zafarbuje vlasy do zelena. Pripravte si elixír zo šiestich tabliet aspirínu, ktoré necháte rozpustiť v pohári teplej vody. Po klasickom umytí šampónom votrite do vlasov ešte na desať minút tento roztok a nežiaduce zafarbenia budú razom preč.

Proti lupinám

Veľmi rýchly, ale o to účinnejší trik je aspirínová zbraň proti lupinám. Ak vás trápia dlhodobo a pravidelne, rozdrvte do svojej fľaštičky šampónu dve tablety a dobre premiešajte. Stačí už len klasicky používať a počas každého umývania dostanete okrem kozmetiky k vlasovej pokožke aj liek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok