Ďalší raketový test Pchjongjangu. Severná Kórea odpálila osem striel krátkeho doletu

TA3 TASR
5.6.2022 08:31

Severná Kórea v nedeľu odpálila osem balistických rakiet krátkeho doletu smerom k Východočínskemu moru. Stalo sa tak deň po tom, čo Južná Kórea a USA ukončili spoločné cvičenia v blízkosti Kórejského polostrova, na ktorých sa zúčastnila aj americká lietadlová loď. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na velenie juhokórejskej armády.

Ďalší raketový test Pchjongjangu. Severná Kórea odpálila osem striel krátkeho doletu
TASR/AP

Podľa zboru náčelníkov štábov boli rakety odpálené v čase od 09.08 h do 09.43 h miestneho času z oblasti Sunan v blízkosti hlavného mesta Pchjongjang. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe. Informovaný zdroj predtým uviedol, že rakety boli odpálené z najmenej dvoch miest.

Ide o osemnásty raketový test KĽDR v tomto roku a tretí od nástupu nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola do funkcie, ktorý prisľúbil, že voči komunistickému režimu zaujme tvrdý postoj.

Naposledy Pchjongjang odpálil zrejme nový typ medzikontinentálnej balistickej rakety a dve balistické rakety krátkeho doletu 25. mája. Stalo sa tak bezprostredne po ceste amerického prezidenta Joea Bidena do Soulu a Tokia.

Južná Kórea a Spojené štáty ukončili v sobotu trojdňové kombinované cvičenia v medzinárodných vodách pri Okinave. Prvýkrát od novembra 2017 sa na nich zúčastnila aj lietadlová loď s jadrovým pohonom USS Ronald Reagan, čo bol podľa agentúry Johnap zjavne odkaz pre KĽDR, aby prestala s odpaľovaním rakiet. Severná Kórea spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA kritizuje a označuje ich za nácvik invázie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok