Udalosti spred finále Ligy majstrov sa majú vyšetriť. Otázky UEFA kladú Liverpool aj Real Madrid

TA3 TASR
3.6.2022 17:11

FC Liverpool opätovne požiadal o dôsledné vyšetrenie udalostí pred minulotýždňovým finále futbalovej Ligy majstrov. Anglický klub v ňom prehral s Realom Madrid 0:1 a mnohí jeho priaznivci sa v dôsledku chaosu pred parížskym štadiónom Stade de France nedostali včas na tribúny. Francúzska polícia navyše proti davu použila aj slzotvorný plyn. Vyvodenie zodpovednosti žiada aj Real Madrid.

Udalosti spred finále Ligy majstrov sa majú vyšetriť. Otázky UEFA kladú Liverpool aj Real Madrid
Twiiter/Goal

"My sme žiadali vyšetrenie toho, čo sa v Paríži v sobotu stalo, a nie iba správu o tom. Myslím si, že to sú dve úplne rozdielne veci," povedal šéf exekutívy Liverpoolu Billy Hogan. Reagoval na utorňajšie komuniké Európskej futbalovej únie, že pripravuje komplexné a nezávislé vyhodnotenie udalostí, ktoré viedli k incidentom pred finále. To sa pre problémy pred štadiónom začalo s viac ako polhodinovým sklzom.

Liverpool si chce teraz vyjasniť, ako sa plánovaná správa UEFA bude pripravovať, a žiada viac podrobností. "Opäť sme napísali žiadosť na UEFA a uviedli sme 13 konkrétnych otázok, ktoré si chceme objasniť v súvislosti s vyšetrovaním. Považujeme to za mimoriadne dôležité," zdôraznil Hogan podľa agentúry DPA.

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin spolu so šéfkou tamojšieho rezortu športu Amelie Oudeaovou-Casteraovou po víkende označili za strojcov problémov priaznivcov Liverpoolu, ktorí sa údajne pokúšali dostať sa na stretnutie s falošnými lístkami alebo bez vstupeniek. To údajne spôsobilo chaos pred štadiónom. Vyjadrenia politikov sa stali predmetom kritiky a francúzska vláda sa neskôr fanúšikom FC Liverpool za vzniknuté problémy ospravedlnila.

Šesť dní po finále sa s otázkami smerom k UEFA ozvali aj predstavitelia Realu Madrid a žiadajú podrobné vysvetlenie príčin zlyhania organizácie finálového zápasu. "Vyzývame na odpovede a vysvetlenia, aby sme identifikovali tých, ktorí sú za to zodpovední. Fanúšikovia zostali bezbranní, hoci sa v drvivej väčšine správali príkladne," uviedol Real.

Španielsky šampión v stanovisku zároveň spochybnil rozhodnutie vybrať Paríž ako náhradu za ruský Petrohrad, ktorý mal pôvodne hostiť finále. Právo organizátora mu odobrali po ruskej invázii na Ukrajinu: "Chceli by sme poznať dôvody výberu tohto dejiska a kritériá, ktoré k tomu viedli."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok